Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Španjolska i Njemačka obvezale se na snažniju suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef španjolske vlade Jose Luis Zapatero i njemačka kancelarka Angela Merkel danas su se u Palmi de Majorci obvezali potaknuti suradnju oko klimatskih promjena i terorizma, te su razgovarali o pitanju neovisnosti Kosova.

Bilateralni odnosi "iznimno su pozitivni", rekao je španjolski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku 21. hispano-njemačkog summita. 

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Klaudia Tanner - 2 dobar okvir Banožić i austrijska ministrica potpisali novi sporazum Hrvatske i Austrije o vojnoj suradnji Slika nije dostupna 'Probodeni' čelnici kao prilog Voli ogovarati uz objed: Za Sarkozya Obama 'slab', Zapatero 'baš nije pametan'

Zapatero je istaknuo kako smatra da je važno i potrebno raditi na učinkovitijem usklađenju kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, izvijestio je dpa.

Španjolska i Njemačka, koje su među vodećim svjetskim državama kad je riječ o solarnoj i energiji vjetra, uspješno surađuju na projektima promidžbe obnovljivih resursa u Africi, objasnio je španjolski premijer. 

Također je kazao kako dvije zemlje usko surađuju i na pitanjima poput međunarodnog terorizma, posebno kada ga pokrenu radikalne islamističke skupine, izvijestio je AP.

Merkel je kazala kako Njemačka želi da EU počne igrati aktivniju ulogu u mediteranskoj regiji. 

"Njemačka ne graniči ni sa jednom mediteranskom zemljom, no u svakom slučaju sudjeluje u podjeli odgovornosti", kazala je pozvavši na jačanje euro-mediteranskog partnerstva pokrenutog 1995. u Barceloni, prenio je France presse.

Angela Merkel također je upozorila na "važnost pitanja budućnosti Kosova i na važnost budućih rasprava o tom pitanju na prijateljski način" te na važnost nastojanja "da se europske zemlje što bolje međusobno povežu".

"Španjolci će, bez obzira na sve, zadržati svoje stajalište u pogledu Kosova", rekao je Zapatero, čija je zemlja rezervirana spram plana za unilateralno proglašenje neovisnosti pokrajine strahujući da bi to moglo ohrabriti separatiste u španjolskim regijama Baskiji i Kataloniji.

Njemačka je, za razliku od Španjolske, zajedno s većinom članica EU-a i Sjedinjenim Državama za proglašenje neovisnog Kosova pod međunarodnim nadzorom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene