Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Probodeni' čelnici kao prilog

Voli ogovarati uz objed: Za Sarkozya Obama 'slab', Zapatero 'baš nije pametan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy poznat je po svojoj strasti za akcijom, ali i da se voli hvalisati i komentirati svoje kolege svjetske čelnike na ne tako privatnim okupljanjima, kao što je u srijedu bio objed s 24 parlamentarna zastupnika različitih stranaka posvećen gospodarstvu, piše u petak The New York Times.

Dok su se služila tri jela za objedom, Sarkozy je govorio o nedostatcima ostalih čelnika, po pisanju Liberationa i drugih francuskih medija, koji prenose navode oporbenih zastupnika koji su nazočili skupu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zoellick i Juncker o grčkom referendumu Sarkozy i Merkel u srijedu se sastaju s Papandreuom Slika nije dostupna Ne žele Sarkozya Francuzi bi radije da ih iz krize izvlači Merkel

'U poretku svijeta, po 'Sarku', američki predsjednik Barack Obama je slab, neiskusan i loše brifiran o klimatskim promjenama; njemačka kancelarka Angela Merkel ne shvaća gospodarske probleme svoje zemlje i 'nema drugog izbora nego da podupre moje stajalište'; a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bio je 'totalno odsutan' s nedavnih pregovora Skupine G-20 u Londonu", prenosi The New York Times Sarkozyjeve riječi.

List dodaje kako je Sarkozy 'srušio dvojicu odjednom' kad je za španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera kazao: 'Možda nije jako pametan, no ja znam ljude koji su bili jako pametni, ali nisu ušli u drugi krug predsjedničkih izbora'. Time je mislio na Lionela Jospina, bivšeg čelnika francuskih socijalista.

NY Times ocjenjuje kako se čini da je Sarkozyjev uzor talijanski premijer Silvio Berlusconi. 'Važna stvar u demokraciji jest biti ponovno izabran. Pogledajte Berlusconija, on je reizabran tri puta' (zapravo je ponovno izabran dva puta).

Dok je iz Sarkozyjeva ureda danas zanijekano da je predsjednik tako komentirao Zapatera, već da ga naprotiv cijeni, nije bilo slična nijekanja ostalih komentara.

'Od Obame ću tražiti da hoda po vodi, i on će to učiniti'

Barack Obama je, drži Sarkozy, 'oštrouman, vrlo inteligentan i vrlo karizmatičan. No on je izabran prije dva mjeseca, a nikad nije vodio ministarstvo u svom životu. On nema stajališta o nizu stvari'. Obama 'ne djeluje uvijek na razini donošenja odluka i učinkovitosti', po blagoglagoljivu Sarkozyju, dodaje NYT.

Obama je djelovao nepripremljeno za pitanja klimatskih promjena kad su se sreli, nastavlja Sarkozy, koji je parlamentarcima rekao: 'Kazao sam mu - ne mislim da vi potpuno razumijete ono ono što mi radimo s ugljičnim dioksidom.'

U magazinu L'Expressu Sarkozy je citiran kako se šali s Obaminim 'svetačkim imidžem'. Na Sarkozyjev pritisak Obama je prihvatio posjetiti Francusku u lipnju, na obljetnicu 'Dana D' - iskrcavanja saveznika u Normandiji 1944. 'Ja ću tražiti da hoda po Kanalu (vodi) i on će to učiniti', rekao je Sarkozy, po izvješću koje prenosi The New York Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene