Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Stanovnici ove europske zemlje do 2040. živjet će dulje i od Japanaca

Španjolski umirovljenici vježbaju (Foto:AFP)
Španjolski umirovljenici vježbaju (Foto:AFP) Foto: Afp
Španjolci će do 2040. godine preuzeti vodeće mjesto na listi najdugovječnijih nacija te svrgnuti s trona Japance, predviđa nedavno objavljena studija

Stanovnici Španjolske za 22 godine živjet će u prosjeku 85.8 godina, samo nijansu duže od inače dugovječnih Japanaca kojima će prosjek životnog vijeka biti 85.7 godina. Slijedit će ih Singapur (85.4 godina) te Švicarska (85.2 godina).

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore

Prema nalazima, Sjedinjene Države na toj će listi do 2040. pasti s trenutačnog 43. na 64. mjesto, što je najveći pad među zemljama s visokim BDP-om. SAD će, prema prognozi, prestići Kina koja će zasjesti na 39. mjesto.

Amerikanci će u prosjeku do 2040. živjeti 1.1 godinu dulje u usporedbi s prosjekom u 2016. godini, što je poprilično ispod globalnog prosjeka porasta životnog vijeka od 4.4 godine.

"Veći napredak ili stagnacija u životnom vijeku ljudi ovisi o tome kako će nacionalni zdravstveni sustavi rješavati ključne probleme za zdravlje svojih građana. Budućnost svjetskog zdravlja nije unaprijed predvidljiva i mogući su zaista razni smjerovi u kojima će se ova priča razvijati", procjenjuje direktor statističkih istraživanja pri Institutu za zdravstvena mjerenja i evaluacije u Seattleu Kyle Foreman.

Otkrića ove studije potkrijepila je studija objavljena prošlog mjeseca prema kojoj mediteranska prehrana može produljiti životni vijek. Španjolsku krasi i jedan od nekoliko europskih zdravstvenih sustava koji se financira iz poreza, a Svjetska zdravstvena organizacija po kvaliteti ga je smjestila na 7. mjesto u svijetu.

Susjedni Portugal, procjenuje studija, imat će do 2040. najveći skok u duljini životnog vijeka među prvih 20 zemalja na listi - skočit će sa trenutačnog 23. na 5. mjesto. Talijani će 'skočiti' sa sedmog na šesto mjesto.

Siriji se prognozira najveći skok u prosječnom životnom vijeku - istraživači su zaključili da će Sirijci do 2040. živjeti čak deset godina dulje (78.6 godina) čime bi se pomakli sa 137. na 80. mjesto. U obzir su uzeli uvjet da će se do 2040. godine okončati građanski rat koji u toj zemlji bijesni od 2011. godine.

Na začelju liste su afričke zemlje Lesoto, Srednjoafrička Republika, Zimbabve i Somalija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene