Španjolski umirovljenici vježbaju (Foto:AFP)
Španjolski umirovljenici vježbaju (Foto:AFP) Foto: Afp

Španjolci će do 2040. godine preuzeti vodeće mjesto na listi najdugovječnijih nacija te svrgnuti s trona Japance, predviđa nedavno objavljena studija


Stanovnici Španjolske za 22 godine živjet će u prosjeku 85.8 godina, samo nijansu duže od inače dugovječnih Japanaca kojima će prosjek životnog vijeka biti 85.7 godina. Slijedit će ih Singapur (85.4 godina) te Švicarska (85.2 godina).

Vezani članci Marija Miholjek, voditeljica Nove TV Što Hrvati misle o radu nedjeljom? Jesu li za ili protiv? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje Videozid: Istraživanje, građani o ratu Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Što Hrvati misle o ratu u Ukrajini?

Prema nalazima, Sjedinjene Države na toj će listi do 2040. pasti s trenutačnog 43. na 64. mjesto, što je najveći pad među zemljama s visokim BDP-om. SAD će, prema prognozi, prestići Kina koja će zasjesti na 39. mjesto.

Amerikanci će u prosjeku do 2040. živjeti 1.1 godinu dulje u usporedbi s prosjekom u 2016. godini, što je poprilično ispod globalnog prosjeka porasta životnog vijeka od 4.4 godine.

"Veći napredak ili stagnacija u životnom vijeku ljudi ovisi o tome kako će nacionalni zdravstveni sustavi rješavati ključne probleme za zdravlje svojih građana. Budućnost svjetskog zdravlja nije unaprijed predvidljiva i mogući su zaista razni smjerovi u kojima će se ova priča razvijati", procjenjuje direktor statističkih istraživanja pri Institutu za zdravstvena mjerenja i evaluacije u Seattleu Kyle Foreman.

Otkrića ove studije potkrijepila je studija objavljena prošlog mjeseca prema kojoj mediteranska prehrana može produljiti životni vijek. Španjolsku krasi i jedan od nekoliko europskih zdravstvenih sustava koji se financira iz poreza, a Svjetska zdravstvena organizacija po kvaliteti ga je smjestila na 7. mjesto u svijetu.

Susjedni Portugal, procjenuje studija, imat će do 2040. najveći skok u duljini životnog vijeka među prvih 20 zemalja na listi - skočit će sa trenutačnog 23. na 5. mjesto. Talijani će 'skočiti' sa sedmog na šesto mjesto.

Siriji se prognozira najveći skok u prosječnom životnom vijeku - istraživači su zaključili da će Sirijci do 2040. živjeti čak deset godina dulje (78.6 godina) čime bi se pomakli sa 137. na 80. mjesto. U obzir su uzeli uvjet da će se do 2040. godine okončati građanski rat koji u toj zemlji bijesni od 2011. godine.

Na začelju liste su afričke zemlje Lesoto, Srednjoafrička Republika, Zimbabve i Somalija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju