Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji dan kampanje

Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
I u ovoj kampanji Dnevnik Nove TV istražio je raspoloženje građana uoči izbora – kakve su naznake odnosa snaga u idućem sazivu Sabora.

Istraživanje je za Novu TV u svakoj izbornoj jedinici provodila agencija IPSOS na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika po jedinici i pogreškom od 4 posto. Istraživanje je provedeno telefonskim putem od 4. do 13. travnja.

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić rekao je kako je istraživanje provedeno na način da se ispitivalo birače u svim izbornim jedinicima, od desete do prve, te su postoci podrške određenoj političkoj opciji preračunati u saborske mandate.

Prema istraživanju, koje je predstavio Krešić, HDZ s partnerima osvaja najviše mandata, njih 60. Na drugom je mjestu koalicija Rijeke pravde koja osvaja 41 mandat. Treći je Domovinski pokret i njihova koalicija sa osvojenih 15 mandata. Možemo prolazi bolje nego dosad te bi prema istraživanju trebali imati 11 mandata, a Most njih devet. U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te nezavisna platforma Sjever, iza koje stoji Matija Posavec, te koalicija Fokus-Republika sa jednim mandatom.

Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV

"Ukupno je to 140 mandata, tome treba dodati još 8 mandata za koje se natječu pripadnici nacionalnih manjina, te tri mandata iz dijaspore - time dolazimo do 151 mandata, odnosno 76 mandata koliko ih je potrebno za većinu, koju u izbornoj noći očito nitko neće imati, nego će tek krenuti pregovori", prognozira Krešić.

Visok postotak neodlučnih

Među svim ovim mandatima nemalo je onih graničnih - što još može utjecati na konačan izgled sabornice?

Krešić je u Dnevniku Nove TV objasnio kako je u virtualnoj sabornici deset do petnaest graničnih mandata.

"Neke može izgubiti HDZ, druge SDP, negdje manje stranke plešu oko praga pa se može dogoditi da na kraju u nekim jedinicama i ne uđu, negdje ih pak mogu dobiti - puno je tu još nepoznanica. Druga važna stvar: u svim izbornim jedinicama je jako, jako visok postotak neodlučnih, po 10, 12, negdje čak i skoro 14 posto. To su sve birači koji se lome između dvije opcije, ali pritom i tvrde da će izaći na izbore - i oni mogu ovu sliku značajno promijeniti", zaključio je Krešić predstavljajući rezultate istraživanja.

Ipak, još je jednom podsjetio - ankete su ipak samo ankete i mjere raspoloženje u jednom trenutku u vremenu.

"Ukratko, za neke konkretnije zaključke morat ćemo ipak čekati srijedu navečer", podvukao je Krešić izlaganje rezultata istaživanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene