Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kompanija SpaceX američkog milijardera i poduzetnika Elona Muska, nakon više upornih pokušaja, napokon je uspjela prizemljiti prvi stadij rakete na plutajuću platformu po povratku s ruba svemira.


SpaceX je svojom raketom Falcon 9 u petak navečer, nešto prije 22 sata, poslao prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) NASA-in modul za napuhavanje, namijenjen boravku astronauta. Taj modul je namijenjen testiranjima u svemiru u naredne dvije godine i prvi je takve vrste koji je ikad poslan u svemir.

Vezani članci Avion Ryanaira, ilustracija Zrakoplov Ryanaira zbog prijetnje bombom prisilno sletio u Berlin: "Putnici su mogli nastaviti let za Poljsku na rezervnom zrakoplovu" Slika nije dostupna TRENUTAK KATASTROFE 70 metara visoka raketa ostala bez noge, srušila se i eksplodirala

Dok je modul letio prema ISS-u, ostatak rakete je imao drugu misiju - povratak na Zemlju u jednom komadu, ali novim pokušajem slijetanja na plutajući platformu. Raketa je nakon više prijašnjih neuspjelih pokušaja ovog puta savršeno aterirala i sletjela na platformu, čime je SpaceX još jednom pokazao pokazao svoj pionirski duh i nepokolebljivost i novoj eri komercijalizacije letova u svemir.

Modul za napuhavanje izradila je kompanija Bigelow Aerospace iz Nevade. Uz modul, na ISS su poslane i druge zalihe posadi od šest astronauta, koji tamo borave. Modul bi trebao pristati uz stanicu iza 10 sati po hrvatskom vremenu.

Podsjetimo, SpaceX-u je ovo drugo uspješno slijetanje primarnog stupnja rakete pri povratku na Zemlju, a prvi uspjeh bio je slijetanje na čvrsto tlo. Najnovijim pothvatom, njihov uspjeh je, mnogi će reći, potpun.