Obavijesti Video Pretražite Navigacija
65. obljetnica pobjede

Sovjetski maršal sumnjao u moguću pobjedu nad nacistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je po prvi put prikazala dosad neobjavljen intervju sa sovjetskim maršalom Georgijem Žukovom, zabranjen u vrijeme Sovjetskog Saveza, u kojem govori kako je u jednom trenutku posumnjao u pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu

U tom razgovoru snimljenom 1966. koji je prikazala televizija Pervij kanal, maršal Žukov (1896.- 1974.) je rekao da sovjetski generali nisu bili sasvim sigurni da će Crvena armija uspjeti spriječiti Wehrmacht da prijeđe crtu obrane u Možajsku (110 km zapadno od Moskve) i da uđe u prijestolnicu.

Pročitajte i ovo Za njih se otimaju poslodavci - 2 ČESTITAMO! Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara Slika nije dostupna Godišnjica nacističkog poraza VIDEO: Spektakularna vojna parada u Moskvi

'Jesu li zapovjednici bili sigurni da ćemo moći obraniti tu crtu obrane i zaustaviti neprijatelja? Iskreno govoreći, nismo bili sasvim sigurni', priznao je Žukov. 'Neprijateljsku prethodnicu se moglo zaustaviti, ali da je neprijatelj ubrzo poslao glavninu svojih snaga, bilo bi teško zaustaviti ga', rekao je ruskom novinaru i piscu Konstantinu Simonovu.

I Staljin je bio zabrinut

Maršal Žukov koji je zapovijedao obranom Moskve ispričao je kako ga je tadašnji predsjednik SSSR-a Josif Staljin u listopadu 1941. pozvao u Moskvu i priznao mu da je zabrinut. 'Staljin je imao gripu, ali je radio. Pokazao mi je kartu bojišnice i rekao: Pogledajte situaciju na zapadnoj bojišnici. Ne uspijevam dobiti nikakve informacije o onome što se ondje događa u ovom trenutku. Gdje su naše snage?', upitao je.

Pošto je osobno došao na bojišnicu Žukov je vidio da je obrana jako slaba. 'Bila je to iznimno opasna situacija. Naše snage na crti obrane u Možajsku ne bi mogle zaustaviti neprijatelja da je krenuo prema Moskvi', rekao je. Intervju je objavljen nekoliko dana uoči vojne smotre u Moskvi u povodu 65. obljetnice pobjede saveznika nad nacistima, kojoj će nazočiti brojni predsjednici država i vlada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene