Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Somalski pirati napali su u vodama Somalije četiri broda u istome danu, objavilo je Središte za suzbijanje piratstva pri Međunarodnom uredu za pomorstvo koje ocjenjuje da su napadi dosegnuli "kritičnu razinu" na tom području.


Brodove koji su na koncu uspjeli umaći, naoružani napadači su presreli 1. listopada i zapucali na njih iz strojnica i ručnih minobacača.

Vezani članci Slika nije dostupna Otet britanski teretni brod s bugarskom posadom Slika nije dostupna Somalijski gusari zarobili grčki brod u vodama Jemena

'Riječ je o gotovo najvećem broju napada u jednome danu', rekao je Noel Choong, direktor BMI-ja sa sjedištem u Kuali Lumpuru.

'Pozivamo brodove da ostanu u stanju povišene pripravnosti. U ovom času razina je kritična', upozorio je Noel Choong.

Kako navodi BMI, somalski pirati su od siječnja 2008. napali šezdesetak brodova u Adenskome zaljevu i u Indijskome oceanu. U Somaliji vlada kaos od početka građanskog rata 1991.

Pirati su 25. rujna u blizini somalijske obale oteli ukrajinski teretni brod Fainu natovaren oružjem. Najmanje tri strana broda u srijedu su plovila prema tom području, a nekoliko američkih ratnih brodova je već tamo.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 2. lipnja rezoluciju br. 1816 koja će omogućiti ulazak ratnih brodova u somalijske vode radi progona pirata.