Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilan snijeg i udari vjetra ostavili su u nedjelju bez električne energije desetke tisuća stanovnika u francuskim Alpama i na jugu Francuske te prouzročili nestanak britanskog dvanaestogodišnjaka i jednog surfera.


Više od 50.000 kućanstava ostalo je bez struje, po zadnjem izvješću francuske tvrtke za distribuciju električne energije. U gorskim departmanima Savoie, Haute-Savoie i Isere grane drveća su pod težinom snijega padale na električne vodove i lomile ih.

Snijeg ponegdje prati snažan vjetar koji od subote puše u više francuskih regija. U Dromeu i Ardecheu (na jugu) 'kućanstva su ostala bez struje zbog jakog vjetra koji puše brzinom od 130 km/h', rekao je za agenciju France-Presse glasnogovornik ERDF-a. Zasad se ne zna kad bi se stanje moglo normalizirati jer tehničke ekipe imaju teškoća u popravku mreže zbog loših vremenskih uvjeta.

>> Na udaru 60 milijuna ljudi: 'Ne potcjenjujte ovu oluju. Pripremite se za najgore!'

Nevrijeme je poremetilo i stanje u prometu. U Isereu je više desetaka automobila koji nisu imali zimske gume ostalo zatrpano na cestama zbog neobično obilnog snijega (40 do 50 cm novog snijega). Ujedno, na otoku Porquerolles, na jugoistoku, u subotu je nestao dvanaestogodišnji dječak iz Velike Britanije. Pronađen je samo njegov bicikl.
Na jugu je na moru u subotu nestao 26-godišnji surfer.

Dan ranije, dvoje studenata, među kojima i djevojka iz Obale Bjelokosti, poginulo je u bujici koja je nakon jakih pljuskova zahvatila sveučilišni kampus u Toulonu. Napokon, u nedjelju ujutro potonuo je brod bez putnika u marseilleskoj luci kojemu su pod naletom vjetra popucali vezovi pa je bio bačen na obalu.

Vezani članci Jasmin iz Bjelajce Selo pokraj Pakraca danas je ušlo u - 21. stoljeće: "Petrolejku ćemo odsad paliti samo zbog romantike" Tramvaj Zaiskrilo na tračnicama: Tramvaj priredio pravi svjetlosni šou, sva sreća da nitko nije ozlijeđen

Snijeg je pao i u Poljskoj i Rusiji te izavao probleme u prometu, isto kao i jučer na sjeveru Njemačke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook