Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poharan istok Kine

Snažan tajfun i kiša nosili sve pred sobom, kuće nestajale na klizištima: Najmanje 44 poginulih i 16 nestalih

Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 2
Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 2 Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 3 Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 4 Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +0 Tajfun poharao istok Kine (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/4 >>
Broj poginulih u udaru tajfuna Lekima u istočnoj Kini porastao je na 44, dok se 16 ljudi smatra nestalima, pokazuju službeni podaci objavljeni u ponedjeljak ujutro, kako je oluja nastavila djelovanje uz obalu.

Pokrajinski zavodi za hitne slučajeve i državni mediji objavili su da je u odnosu na nedjelju broj smrtnih slučajeva porastao za 12, što uključuje sedam osoba iz provincije Zhejiang i pet iz Shandonga.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Tajfun Lekima, deveti koji je ove godine pogodio Kinu, udario je o kinesko tlo u subotu ujutro u istočnoj pokrajini Zhejiang uz vjetrove jakosti od 187 km/h, obilne su kiše izazvale smrtonosno klizanje terena, a nastap je i kaos u prometu te su otkazane tisuće letova i prekinute su željezničke veze.

Do klizanja terena došlo je oko 130 kilometara sjeverno od obalnog grada Wenzhoua, u području koje je u tri sata zabilježilo 160 mm kiše po četvornom metru i gdje se urušila prirodna brana, pri čemu je zabilježena i većina ranijih smrtnih slučajeva.

Tajfun se počeo odmicati na sjever kroz provinciju Shandong i uz obalu, a zavod za hitne slučajeve te provincije objavio je da su evakuirali više od 180 tisuća ljudi, dodajući kako je ranije u provincijama Zhejiang i Jiangsu, kao i financijskom središtu Šangaju, evakuirano oko milijun ljudi.

Prema najnovijim procjenama, ukupna šteta u Kini doseže vrijednost od 18 milijardi juana ili 2,55 milijardi dolara, što uključuje štetu na 364 tisuće hektara usjeva i na više od 36 tisuća domova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene