Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenske novine uglavnom ističu da je presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom su odbačene tužbe hrvatskih štediša Ljubljanske banke zapravo potvrda stajališta Slovenije da je pravo mjesto za rješavanje tog "sukcesijskog" pitanja zapravo Banka za međunarodna poravnanja u Baselu i da staru deviznu štednju treba rješavati po "teritorijalnom" principu. Ipak , dodaju da stvar još nije završena iako je u Strasbourgu poslan "signal" Hrvatskoj.


"Jedna od važnih poruka presude iz Strasbourga jest da se jamac za deviznu štednju Ljubljanske banke Zagreb nalazi u Hrvatskoj", piše u svom komentaru mariborski dnevni list "Večer".

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala"

"Presuda Europskog suda za ljudska prava signal je za nove
pregovore", ističe već u naslovu vodeći slovenski dnevni list "Delo", dodajući da je stajalište slovenske vlade kako je presuda "naputak nasljednicama SFRJ" da pitanja jamstva za staru deviznu štednju treba rješavati u Baselu pred Bankom za međunarodna poravnanja. 

No, "pitanje je hoće li biti političke volje da se to riješi na human i civiliziran način", dodaje komentator. Kako tvrdi "Delo", Hrvatska se jedina od nasljedica bivše Jugoslavije do sada suprotstavljala rješavanju pitanja štediša prema "teritorijalnom načelu", pa će Zagreb "nakon što se pomiri s razočaravajućom presudom" morati pristati na nastavak pregovora o štednji kao dijelu sukcesije.

List ipak dodaje da se "priča o hrvatskim štedišama", koji od Ljubljanske banke Zagreb potražuju 172 milijuna eura, neće završiti tako skoro i da će još teći postupci štediša protiv banke pred hrvatskim i talijanskim sudovima, a u slučaju žalbe na jučerašnju presudu i pred sudom u Strasbourgu.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom komentaru o presudi u Strasbourgu govori o "pobjedi" Slovenije pred sudom.

"Po mišljenjuu slovenskih eksperata presuda je čista i ne ostavlja nikakvih sumnji. Odbačene su tužbe triju hrvatskih štediša čime je posredno potvrđeno stajalište slovenske strane da rješavanje takve problematike spada u sukcesijska pitanja", navodi se u komentaru "Dnevnika".

"Hrvatska strana doduše presudu ocjenjuje drukčije, no unatoč tome s priličnom dozom vjerojatnosti možemo zaključiti što će se u budućnosti događati s preostalim tužbama hrvatskih štediša budući da je u Strasbourgu još više sličnih zahtjeva", piše list.

"Dnevnikov" komentator dodaje da će slovenski pregovarači "sada trebati mnogo mudrosti da presudu kapitaliziraju u pregovorima o sukcesiji i kad se radi o rješavanju drugih otvorenih pitanja".

Hrvatska bi strana sada naime, smatra komentator, "mogla djelovati kao ranjeni lav, pri čemu nisu isključeni eventualni neracionalni potezi".

"Prvi je dojam da Slovenija na takvu presudu nije bila dobro
pripremljena i da ne zna točno što će biti njen sljedeći korak. To ni u kojem slučaju nije dobro jer bi mogla izgubiti dobar dio kapitala do kojega je u ponedjeljak u Strasbourgu došla", zaključuje komentator slovenskog "Dnevnika".