Janez Janša (Foto: AFP)
Janez Janša (Foto: AFP)

Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju u petak je nepravomoćno uvjetno osudio na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana jer je na Twitteru dvije novinarke Slovenske televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvješćivali o njegovoj stranci.


Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju povijesti, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Facebook skupinu "Legija smrti", što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom Twitter računu.

Vezani članci Janez Janša o arbitraži (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Janša poručio da je ulazak Hrvatske u Schengen u slovenskom interesu Obitelj Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Obitelj Kristiana Vukasovića traži odštetu: "Uvjereni smo da je došlo do pogreške i kod suđenja i u zatvorskoj bolnici"

"Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je Janša.

U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti odštetno i kazneno tužile Janšu.

U odštetnoj tužbi već im je pravomoćno dodijeljeno po 6 tisuća eura, a sad je sud u Celju donio nepravomoćnu presudu i u kaznenom dijelu parnice.

Slovenski oporbeni prvak u petak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagirao na nekorektno izvješćivanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom "nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju", te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi ispriku.

Odvjetnik novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvaća kao ispriku nego kao neumjesni sarkazam.

Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla "hrpu gnjusnih laži" na račun članova SDS-a, te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama. (Hina)