Svećenik, ilustracija (Foto: AFP)
Svećenik, ilustracija (Foto: AFP)

U vrijeme kad se u Vatikanu pod vodstvo pape Franje odvija skup posvećen borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika dio javnosti u Sloveniji s iznenađenjem je dočekao odluku vrhovnog suda koji je ponišio osuđujuću presudu slovenskom svećeniku osuđenom za seksualno zlostavljanje, te odredio da se suđenje ponovi.


Okružni sud u Ljubljani lani je najprije u cijelosti oslobodio optužaba nekdašnjeg župnika u mjestu Preska blizu Ljubljane da je 2004. i 2005. spolno zlorabio tada maloljetnu djevojčicu kojoj je u to vrijeme bio vjeroučitelj, dok ga je nakon toga viši sud na žalbu tužiteljstva osudio na 4 godine zatvora.

Vezani članci Prosvjednica drži fotografiju Jeffreyja Epsteina (Foto: AFP) Jeffrey Epstein za izvršitelja oporuke odabrao - Zagrepčanina: "Šokiran sam! Neću to napraviti" Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Stravično zlostavljanje: Majka je došla po sina pred školu, ali njega nije bilo... Ono što je otkrila užasnulo ju je

Riječ je o jednom od više sličnih slučajeva slovenskih svećenika koji su zadnjih desetak optuženi za navodno zlostavljanje djece odnosno pedofiliju u kojima su žrtve o svojim iskustvima progovorile godinama nakon što su se navodni zločini dogodili.

U slučaju župnika Klopčiča afera je izbila tek 2012. nakon što je djevojka koja ga je optužila liječena na psihijatrijskoj klinici, te prilikom terapije ispričala da se prilikom pokušaja momka da joj se intimno približi sjetila na događaj kad je bila seksualno zlostavljana u vrijeme kad je pohađala vjeronauk, te da joj se u toj traumatičnoj situaicji pojavilo i sjećanje na spomenutog župnika.

Okružni sud koji je Klopčiča oslobodio nije joj povjerovao. U obrazloženju presude naveo je da je opisala događaj "iz svojih snova" i da je njeno svjedočenje bilo puno "rupa", no na žalbu tužiteljstva Klopčič je bio osuđen na zatvor, nakon čega je izgubio i pravo na pastoralnu službu.

Sada je vrhovni sud poništio tu presudu iz proceduralnih razloga i odredio novo suđenje. U obrazloženju odluke suci su naveli da je viši sud koji je Klopčiča osudio na četvorogodišnju kaznu zatvora to učinio a da nije održao raspravu te da je tako kršio načelo neposrednosti i kontradiktornosti.

Bivši svećenik i dalje niječe da je spolno napao djevojčicu, a njegov je odvjetnik izjavio kako je uvjeren da će u ponovljenom suđenju biti oslobođen i da će se dokazati da nije kriv. (Hina)