Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Marjan Šarec prihvatio je u ponedjeljak ostavku ministra kulture Dejana Prečišeka, što je druga ministarska smjena u u manje od četiri mjeseca od početka djelovanja njegove manjinske koalicijske vlade.


Prešiček je u nedjelju navečer premijeru ponudio pismenu ostavku, dva tjedna nakon izbijanja afere u kojoj ga se sumnjičilo za mobing nad službenicima u ministarstvu.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala"

Slučaj lošeg odnosa ministra sa zaposlenima navodno je kulminirao samoubojstvom kurira vozača, koji je bio prisiljavan da za ministra obavlja privatne poslove u radno vrijeme, što je Prešiček nijekao.

Šarec je u ponedjeljak u kraćoj izjavi za javnost kazao da je Prešiček kao ministar doveo do određenih pozitivnih pomaka u djelotvornosti ministarstva i kulturne politike, na čemu mu zahvaljuje, ali da prihvaća njegovu ostavku jer ne može prijeći preko činjenice da su međuljudski odnosi na ministarstvu kulture do te mjere poremećeni da u njemu sadašnja vodeća ekipa više "ne može raditi".

Odlaze i dva suradnika

Uz ministra Prešičeka iz ministarstva će, prema Šarčevim riječima, morati otići i dva njegova najbliža suradnika, državna tajnika, koje su zaposleni također optuživali za šikaniranje i ponižavanje.

Koalicijskim dogovorom pet stranaka u vladi vodeća mjesta pripadaju stranci Socijalnih demokrata (SD) pa je Šarec tu stranku pozvao da mu što prije predloži nove kandidate za novog ministra i dva državna tajnika.

Od njih pak očekuje da "smire situaciju" u ministarstvu i "normaliziraju" stanje. No Šarec je pozvao i zaposlene u ministarstvu da sami razmisle o uzrocima koji su doveli do takvog stanja, rekavši da je simptomatično da je prošle godine u njemu bilo više desetaka prijava službenika za mobing te da se to događalo i ranijih godina, prije dolaska ekipe koja sada odlazi.

Nakon što je afera u ministarstvu došla u fokus javnosti i medija, dosadašnji ministar branio se od optužbi govoreći da se radi o političkom linču zbog kojeg trpi i njegova obitelj te da je počinio samo manje greške.

Druga smjena u četiri mjeseca

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan izjavio je sredinom prošlog tjedna da njihov ministar zaslužuje kritiku i sankcije zbog manjih pogrešaka, ali ne i smjenjivanje, no da će stranka prihvatiti svaku odluku koju o tome donese premijer, koji na to po položaju ima pravo.

Riječ je o drugoj smjeni u koalicijskoj vladi Marjana Šarca od njezina stupanja na dužnost prije manje od četiri mjeseca.

Na ostavku je u prosincu bio prisiljen dotadašnji ministar za koheziju Marko Bandelli, kojega se optuživalo da je prije održavanja lokalnih izbora prijetio kandidatu za načelnika u općini koju je prije vodio Bandelli da neće dobiti europska kohezijska sredstva bude li ustrajao na svojoj kandidaturi.

Uz to, Bandellija, člana stranke ministrice za infrastrukturu Alenke Bratušek, nekadašnje premijerke, u medijima su optuživali za osoran nastup prema suradnicima i nedostatak takta u javnoj komunikaciji, a smijenjen je unatoč tome što ga je predsjednica stranke pokušala braniti. (Hina)