Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka izrazio je 'čuđenje' stajalištem Europske pučke stranke, koja je prošli tjedan dodjelu odličja nekadašnjem šefu državne sigurnosti u vrijeme komunizma Tomažu Ertlu navela kao jedan od primjera simbolične rehabilitacije ljudi i simbola iz vremena komunizma.


Ertla je kao nekadašnjeg republičkog ministra unutarnjih poslova slovenski predsjednik odlikovao povodom 20. obljetnice akcije Sever kojom je spriječen 'nasilan miting srpskih nacionalističkih ekstremista koje je vodio Slobodan Milošević', naveo je u izjavi za javnost Tuerkov ured, uz objašnjenje da je Ertlova akcija omogućila kasnije demokratske promjene u Sloveniji.

Vezani članci Slika nije dostupna Tuerk za pažljivo korištenje Drnovšekova imena Slika nije dostupna Janša razmišlja o ostavci

'Zastupnička skupina Europske pučke stranke trebala bi znati da u Sloveniji komunizma već dugo nema, a nametanje rasprave o njegovoj navodnoj obnovi nema nikakvog smisla', navodi se u izjavi za javnost.

Zastupnička skupina EPP-a, najjača grupacija europskih konzervativnih stranaka i vodeća u Europskom parlamentu, 10. ovog mjeseca donijela je izjavu povodom dvadesete obljetnice demokratskih promjena u istočnoj Europi.

U njoj se među ostalim osuđuju primjeri obnove komunističkog naslijeđa u nekim bivšim komunističkim zemljama kroz simbole i rehabilitaciju nekih osoba. U rezoluciji se tako osuđuje dodjela jednog od najviših slovenskih državnih odličja 'šefu slovenske Udbe' Tomažu Ertlu, te imenovanje jedne ulice u Ljubljani po nekadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Titu. Dodjelu odličja Ertlu u Sloveniji je najoštrije osudila Slovenska demokratska stranka koja je članica EPP-a.

Njezin predsjednik Janez Janša nije isključio da će njegova stranka pokrenuti ustavnu tužbu protiv sadašnjeg predsjednika države, jer smatra da je odlikovanjem Ertlu prekršio ustav.

Za Ertla SDS tvrdi da je vodio 'slovensku Udbu' i da je odgovoran za uhićenje i kasnije suđenje Janše kao istaknutog antikomunističkog disidenta na vojnom sudu u Ljubljani prije dvadesetak godina. Takve reakcije u Tuerkovu uredu smatraju 'pretjerano emocionalnima'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju