Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahor pisao Mattarelliju

Slovenski mediji o skandaloznoj Tajanijevoj izjavi: "To je nečuven slučaj povijesnog revizionizma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Borut Pahor pisao je u ponedjeljak talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli u vezi s provokativnim izjavama potpredsjednika talijanske vlade Mattea Salvinija i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija na obilježavanju sjećanja na žrtve fojbi u nedjelju u Basovizzi kod Trsta.

Pahor je u pismu izrazio duboku zabrinutost izjavama koje su u Sloveniji većinom označene nečuvenim slučajem povijesnog revizionizma, te naveo da nije prvi put da se u susjednoj Italiji pojavljuju i javno iznose slične teze, objavili su slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Salvini je poručio u nedjelju na Facebooku da "užasi masakra i sjećanja na naše zemljake silovane, mučene i divljački ubijene, bačene u jamu, još uvijek žive...". "Koja je bila njihova krivica? To, što su bili Talijani. Tko zaniječe, taj ubije dva pita. Mi ne zaboravljamo", napisao je on na Twitteru a prenijeli su slovenski mediji.

Tajani je na Facebooku emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje. "Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu."

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju svog govora a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Izjave Tajanija i Salvinija osudilo je i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako navodi ministarstvo u izjavi, pijetet prema žrtvama totalitarizama te tragičnog razdoblja rata i poraća kao i sjećanje na te događaje su "civilizacijski čin" i načelo na kojemu se temelji i Europska unija, ali ih se ne smije politički koristiti i njima manipulirati.

"Zato jučerašnji pokušaji jednostrane i selektivne interpretacije povijesnih događaja u pograničnom prostoru nisu u duhu tih vrijednosti. Dodatnu zabrinutost potiču zato izjave usmjerene na povijesni revizionizam, što je u suprotnosti s načelima europskog poretka koji je određen Helsinškom završnom poveljom o sigurnosti i suradnji u Europi", stoji u priopćenju ministarstva.

Više slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu najavilo je da će zatražiti da se o izjavama Tajanija kod Basovizze raspravlja u Europskom parlamentu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene