Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski mediji o Podobnikovu prosvjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kordon hrvatske policije popodne je spriječio pristaše Joška Jorasa da uklone prije par godina postavljene žardinjere na putu kojim se je Joras vozio pokraj službenog graničnog prijelaza Plovanija, javili su popodne slovenski mediji.

Slovenska tiskovna agencija STA i televizijske postaje javile su da se u blizini prijelaza okupilo sto do dvjesto Jorasovih simpatizera iz Maribora, Celja i Ljubljane koje je organizirao predsjednik Udruge "Zavod 25. lipnja" Marjan Podobnik.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Agencija javlja da su u skupini zamijećeni i neki drugi političari, kao što su Zmago Jelinčič i koparski odvjetnik Danijel Starman.

Podobnik je, javljaju slovenski mediji, zahtijevao ostavku ravnatelja slovenske policije Jožefa Romšeka jer slovenska policija "za sada nije intervenirala" na spornom području koje simpatizeri Jorasa smatraju slovenskim.

Slovenski radio javio je da su Podobnik i Joras telefonski pokušali stupiti u kontakt sa slovenskim ministrima vanjskih i unutarnjih poslova Dimitrijem Rupelom i Dragutinom Mateom, te da je Podobnik izjavio da je riječ o slučaju na kojemu "pada ili opstaje slovenska pravna država" jer oni samo pokušavaju ukloniti žardinjere prema odluci lokalnog suda u Piranu.

Slovenski mediji navode i Podobnikovu izjavu da Hrvatska ne može ući u Europsku uniju sa žardinjerama na Jorasovoj "europskoj stazi" i da će ustrajati u tome da taj teritorij drže slovenskim.

Slovenski mediji javljaju kako su prosvjednici rekli da su spremni i noćiti na graničnom prijelazu, dok ne ostvare svoje namjere. Slovenski organi za sada nisu službeno reagirali na današnje događaje na skupu koji je prijavljen na slovenskoj policiji, ali na i na Istarskoj policijskoj upravi.

Granični prijelaz Plovanija od 14 sati zatvoren je za promet te su sva vozila preusmjerena prema graničnome prijelazu Kaštelu, a zatvoren je i slovenski granični prijelaz Sečovlje. Na mjestu događaja su mnogobrojne ekipe slovenskih i hrvatskih novinara.

Žardinijere s cvijećem hrvatski su policajci postavili prije nekoliko godina kako bi Jorasa, koji ne prihvaća hrvatsku jurisdikciju južno od Dragonje, spriječili u vožnji mimo graničnoga i carinskog nadzora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene