Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotna stajališta

Slovenski državni vrh se sastaje zbog pitanja arbitraže i arbitražne presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za četvrtak sastanak državnog vrha na kojemu će sudionike obavijestiti o trenutnom stanju u sporu s Hrvatskom oko arbitraže i provedbe arbitražne presude, potvrdio je u utorak ured premijera.

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za četvrtak sastanak na koji su pozvani predsjednik republike Borut Pahor, predsjednici Državnog zbora i Državnog vijeća Milan Brglez i Mitja Bervar, te šefovi političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Na sastanak koji bi trebao poslužiti i za objedinjavanje stajališta svih političkih čimbenika u Sloveniji oko arbitraže i arbitražne presude, Cerara je potakla i oporba, podjećajući ga da je pred proglašenje arbitražne presude prije više od dva mjeseca obećao oporbi da će je obavještavati o tijeku događaja i trenutačnom stanju u odnosima s Hrvatskom.

Iako je slovensko vrhovništvo uglavnom jedinstveno u stajalištu da arbitražna presuda obvezuje i Hrvatsku, te da se s hrvatskom vladom može razgovarati samo o provedbi presude, u nekim je istupima slovenskih političara u zadnje vrijeme bilo istupanja, posebno Pahora koji je pozivao na strpljivost i dijalog s Hrvatskom kako bi službeni Zagreb mogao promijeniti stajalište da je arbitraža kompromitirana i da Hrvatsku odluka arbitara ne obvezuje.

Pahor je trenutno u kampanji za svoj drugi predsjednički mandat, a arbitražni sporazum smatra rezultatom svojih napora u pregovorima s Hrvatskom 2009., kad su deblokirani hrvatski priostupni pregovori s Europskom unijom.

S druge strane, odlučan stav prema Hrvatskoj i provedbi arbitražne ptresude uveliko bi pomogla na unutarnjem planu premijeru Ceraru i njegovoj Stranci modernog centra (SMC) na parlamentarnim izborima iduće godine, s obzirom da premijerova stranka, a i sama vlada, već niz mjeseci gube na potpori birača, navode slovenski mediji.

Upitan kako gleda na nešto mekše stavove predsjednika Pahora u dijalogu s Hrvatskom, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je za mariborski "Večer" da je pitanje arbitraže i primjene arbitražne presude u domeni vlade, a ne predsjednika republike.

Pahorov ured potvrdio je da će se on u četvrtak odazvati pozivu na državni vrh koji saziva premijer.

Na sastanku slovenskog državnog vrha u četvrtak popodne u vili Podrožnik na rubu Ljubljane vjerojatno će biti riječi i o taktici u odnosima s Hrvatskom u svezi s planiranim drugim sastankom Cerara s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kako u utorak navode slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u vladi, Cerar se za taj susret "još uvijek priprema", ali želi da na njemu dođe do dogovora o provedbi arbitražne presude.

Nešto drukčije i oštrije stajalište zastupa Cerarov ministar vanjskih poslova i glavni koalicijski partner Erjavec, navode slovennski mediji. Erjavec i dalje tumači da je hrvatsko nepristajanje na arbitražnu presudu "skandalozno" i da bi moglo oslabiti stanje u regiji, skeptičan je prema nastavku razgovora s hrvatskom stranom jer misli da se radi o "dijalogu gluhih" osuđenom na neuspjeh, te drži da bi Slovenija arbitražnu presudu vlastitim koracima trebala provesti, barem kad je riječ o granici na moru, gdje je po Erjavčevoj ocjeni granična crta od strane arbitara sasvim jasno postavljena.

O tome da arbitraža i "zaoštreni" odnosi s Hrvatskom u Sloveniji postaju prvorazredna politička i medijska tema kojoj se stalno daje novi poticaj svjedoči i informacija slovenskih medija da je oporba desnog centra koja u tom odboru ima predsjednika i većinu, za kraj idućeg tjedna sazvala parlamentarni odbor za pitanja obrane, na kojemu očekuje da ih državni vrh, ministrica obrane Andreja Katič i vodstvo glavnog stožera slovenske vojske obavijesti o tome kako je Slovenija i vojno spremna zaštititi svoje interese glede arbitražne presude ako bi oko toga došlo do incidentnih i konfliktnih situacija.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene