Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko 200.000 ljudi

'Slovenska Siriza' predlaže oprost dugova siromašnima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska oporbena stranka Udružena ljevica (ZL) predstavila je u utorak prijedlog zakona koji bi omogućio otpis dugova najsiromašnijima, a po njenoj bi procjeni mogao obuhvatiti i do 200.000 ljudi, odnosno desetinu stanovništva.

Prihvaćanjem zakona o jednokratnom otpisu duga socijalno najugroženijima bi se omogućio novi početak, a njegova bi primjena bila dobra i za dužnike i za vjerovnike jer bi dužnici opet mogli trošiti i povećati javnu potrošnju, dok bi poduzećima koja bi pristala da se njihova potraživanja prema stanovništvu otpišu država priznala posebne porezne olakšice, kazao je predstavljajući na konferenciji za novinare u Ljubljani zakonski projekt predsjednik zastupničke skupine Udružene ljevice (ZL) Luka Mesec.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Riječ je o oporbenoj stranci koja je lani prvi put uspjela ući u parlament, u kojemu sada ima pet zastupnika, a zalaže se protiv politike stroge štednje i za "demokratski socijalizam 21. stoljeća" zbog čega stranku uspoređuju s grčkom Sirizom, čiji je predsjednik i sadašnji grčki premijer Cipras bio lani u Ljubljani na osnivanju slovenske sestrinske stranke.

Cerar protiv produženja sankcija Rusiji, Medvedeva pozvao u Sloveniju

U Sloveniji kriza traje već 7 godina, a ispod praga siromaštva živi 291.000 ljudi, među njima i 55.000 djece, to su ljudi kojima treba pomoći dok su se vlade zadnjih godina koncentrirale na pomoć poslodavcima i štednju, a ne na ugrožene i socijalno potrebite, kritizirao je Mesec ponašanje vlasti, dodajući da su mjere otpisa dugova siromašnima kakve oni sada predlažu u Sloveniji već usvojene u nekim zemljama, kao što su Mađarska, Hrvatska i Island.

Sve je više Slovenaca koji ne mogu platiti uplatnice za osnovne životne potrebe - komunalu, energiju, račune za telefon i televizijsku pretplatu, te bi trebalo usvojiti rješenje da se ti neplaćeni računi otpišu, svima onima koji ispunjavaju uvjete i nemaju više od jednog stana u kojemu žive, dodao je Mesec.

Inicijativu te stranke da donese zakon o oprostu dugova siromašnima već je ranije odbila parlamentarna većina kad su je iznijeli u proceduri pred parlamentarnim odborima. Vlada tvrdi da Slovenija već ima rješenje za dužnike i ljude pred ovrhom u obliku zakona o osobnom stečaju koji je na snazi već više godina i polučuje lijepe rezultate te da se država ne može odreći svojih prihoda kroz nove porezne olakšice jer je Europskoj komisiji obećala da će do kraja ove godine proračunski deficit smanjiti na manje od tri posto BDP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene