Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sloveniju najviše brine ZERP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji na istaknutim mjestima prenose rezultate izbora za članove novog Sabora, ističući pri tom 'bipolarnu' situaciju koja se pojavila zbog koncentracije glasova oko dviju najvećih stranaka.

U izvješćima se navodi da je HDZ dobio najviše glasova, no da SDP nije odustao od stajališta da bi mogao sastaviti vladu. Komentara izbornog rezultata još nema, osim nagađanja vezanih uz ZERP čija je primjena za članice EU-a najavljena s 1. siječnja sljedeće godine, a tomu se protivi Slovenija koja upravo s tim datumom preuzima predsjedanje EU-om.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Andrej Plenković građani su odlučili Rijeke pravde vs. HDZ: Pogledajte tko je odnio pobjedu u velikim gradovima Skup HDZ-a Preferencijalni glasovi Samo je jedan HDZ-ovac osvojio više glasova i od Plenkovića

Portal televizijske postaje POP-TV, čiji informativni program prati najviše televizijskih gledatelja, prenosi danas objavljene rezultate izbornog povjerenstva i piše da 'HDZ ostaje na vlasti', ali dodaje da je po broju osvojenih glasova blizu njega i SDP. Opširno navodi i izjave Ive Sanadera i Zorana Milanovića u izbornoj noći, te reakcije hrvatskih medija.

Portal slovenske javne Radiotelevizije prenosi izjavu hrvatskog analitičara Davora Gjenera da je teško prognozirati rezultat razgovora o koaliciji jer je 'na papiru jači SDP, ali je u taktičkom pogledu prednost na strani HDZ-a', te da će predsjednik Mesić u tome kome će dodijeliti mandat za sastav vlade paziti da ne dođe do situacije u kojoj bi se razgovori o koaliciji vukli mjesecima jer je to za Hrvatsku, koju sljedeće godine očekuju završni pregovori s Europskom unijom, 'neprihvatljivo'.

Sva slovenska izvješća o izborima govore i o 'fijasku' manjih
stranaka, a dopisnik RTV Slovenija posebno spominje slab rezultat HSU-a.

Slovenska tiskovna agencija u ponedjeljak je emitirala više priloga u vezi s predsjedanjem Slovenije Europskom unijom u prvoj polovici sljedeće godine i izjave o ZERP-u za koji slovenski mediji kažu da nije u Hrvatskoj bio predizborna tema, ali je za Sloveniju vrlo važno pitanje i očekuje da bi ga trebalo riješiti prije kraja godine.

Zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle izjavio je za STA da Slovenija ne postavlja Hrvatskoj kao uvjet suspenziju primjene ZERP-a ali će, kako navodi, 'Hrvatska prije ili kasnije ustanoviti da je njezin najbolji lobist u Uniji upravo Slovenija' i da se 'sa Slovenijom isplati imati dobre odnose'.

Eurozastupnik Borut Pahor, predsjednik Socijalnih demokrata, najjače oporbene stranke u Sloveniji, ističe da će jedna od njegovih glavnih zadaća tijekom slovenskog predsjedanja Unijom biti da prati napredak Hrvatske u pristupnom procesu jer je i potpredsjednik zajedničkog mješovitog parlamentarnog odbora Hrvatska - EU za pridruživanje.

'Moja je zadaća da zajedno sa slovenskom diplomacijom pazim da se u to vrijeme predsjedanja odnosi Zagreba i Ljubljane ne zaoštravaju', rekao je Pahor. On tvrdi da bi Hrvatska prije kraja ove godine trebala dati jasan znak da će promijeniti svoju odluku i da neće primijeniti ZERP s početkom sljedeće godine jer to od nje, kako kaže očekuje i Europska unija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene