Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Pučka stranka traži blokadu pregovora Hrvatske i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od stranaka u koaliciji slovenskog premijera Janeza Janše, Slovenska pučka stranka (SLS) Marjana Podobnika predložila je da slovenska vlada blokira proces ulaska Hrvatske u Europsku uniju ako Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine primijeni odluku Sabora o proširenju ZERP-a i na članice EU.

"Izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da će s 1. siječnja 2008. ZERP biti primijenjen i na članice EU-a ocjenjujemo kao izravnu najavu da će Hrvatska prekršiti dogovor s Italijom, Slovenijom i Europskom unijom po kojemu hrvatski ekološko-ribolovni pojas za članice EU-a neće vrijediti", navela je u priopćenju za javnost Slovenska pučka stranka (SLS), poznata inače po "najtvrđim" stajalištima prema Hrvatskoj od svih stranaka u Janšinoj koaliciji i kao stranka koja se nedavno suprotstavila načelnom dogovoru Janše i Sanadera na Bledu o rješavanju graničnih pitanja pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša potvrdio da Slovenija blokira pregovore Hrvatske i EU Slika nije dostupna Sanader: Jedna članica EU od 2006. blokira pregovore

"Primjena ZERP-a na Sloveniju značila bi još jedan korak u pokušaju prisvajanja polovice Piranskog zaljeva i bila bi pokušaj ometanja neograničenog pristupa Slovenije međunarodnim vodama. U slučaju da se ta prijetnja ostvari, Slovenija bi od 1. siječnja 2008. pa nadalje trebala zamrznuti sve pregovore Hrvatske o ulasku u EU i to sve dok odluka Hrvatskog sabora ne bude definitivno poništena", navela je SLS u izjavi za javnost.

Stranka ministra za okoliš i prostor Marjana Podobnika ocijenila je također da valja osuditi neke "mlake" izjave slovenskih dužnosnika koji na hrvatsku "prijetnju" ne reagiraju adekvatno i izražavaju mišljenje da treba uvažiti da je Hrvatska pred izborima, pa sadašnji saziv parlamenta ne može opozvati odluku o ZERP-u.

"Izjave nekih pojedinaca u Sloveniji i Europskoj uniji da zbog
parlamentarnih izbora u Hrvatskoj nije moguće očekivati promjenu zaključka Sabora za našu su stranku neprihvatljive", navode u izjavi slovenski pučani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene