Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija potvrdila transport nuklearnog goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo za okoliš i prostor potvrdilo je agencijske vijesti da je velika količina istrošenog nuklearnog goriva iz istraživačkog reaktora u Budimpešti u ruski pogon za preradu takvog goriva Mayak prebačena preko slovenskog teritorija, kopnenim putem do luke Koper, a ondje ukrcano u brod prema Murmansku.

Istrošeno gorivo sadržavalo je i visokoobogaćeni uran iz kojega je moguća izrada atomskih bombi, a odvoz goriva u Rusiju na preradu financirale su Sjedinjene Države, u sklopu nastojanja za smanjenjem moguće opasnosti od nuklearnog terorizma, objavilo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Transport tereta izveden je, kako se dodaje, u osam kontejnera - od mađarske granice do koparske luke posebnim vlakom, a u Kopru je ukrcano na specijalni brod kojim je teret Jadranskim i Sredozemnim morem ušao u Atlantik, a dalje otpremljen najprije u Murmansk, a onda dalje u ruski Sibir.

Ministarstvo je navelo da se transport odvijao 'sredinom rujna', uz izdane potrebne dozvole slovenskih organa, odgovarajući radiološki nadzor i uz pratnju policije, a u skladu s međunarodnim ugovorima sve se odvijalo u tajnosti do dolaska tereta na konačno odredište u Rusiji.

Prema današnjim agencijskim izvješćima teret s istrošenim gorivom krenuo je iz Mađarske krajem rujna. U luci Koper 4. listopada održana protuteroristička vježba u kojoj e sudjelovalo oko 100 pripadnika specijalnih jedinica policije, a odvijala se pod pretpostavkom postavljanja eksploziva u zaštićeni krug koparske luke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene