Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odnosi Slovenije sa Srbijom, prema percepciji običnog slovenskog građanina, "normalniji" su od odnosa s Hrvatskom, pokazali su rezultati jedne ankete koje je danas na svojim web-stranicama objavilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela Slovenska tiskovna agencija- STA.


Anketu je za naručitelja, slovensku vladu proveo Fakultet za primijenjene društvene znanosti u Novoj Gorici, na uzorku od 722 ispitanika između 29. veljače i 3. ožujka, dva mjeseca nakon uvođenja ZERP-a i tjedan dana nakon što je u demonstracijama u Beogradu zbog Kosova demolirana zgrada slovenskog veleposlanstva.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Marko Grubnić, Nives Celzijus, Maja Šuput i Indira Levak ANKETA: Pljušte pohvale za izdanja Maje, Nives i Indire, stvarno je teško reći koja je bila ljepša!

U dijelu ankete o slovensko-hrvatskim odnosima, 72 posto ispitanika ocijenilo je te odnose kao loše, a 7,6 posto kao dobre, a 74 posto zauzelo se za "oštriju" politiku prema susjednoj državi.

Iako 59 posto slovenskih ispitanika podržava uključivanje Hrvatske u EU, između 65 i 70 posto smatra da bi to trebalo uvjetovati rješavanjem pitanja ZERP-a koji Sloveniji kako smatraju nanosi štetu.

Odnose Slovenije i Srbije 37 posto ispitanika smatra "normalnima", 29 posto "dobrima", a 26 posto "lošima", a čak 70 posto ispitanika podržava stajalište svoje vlade da Srbiju treba što je prije moguće uključiti u EU.

Na posebno anketno pitanje koju bi državu s područja zapadnog Balkana EU trebala prvu primiti u svoje članstvo, 32 posto odlučilo se za Hrvatsku, 9 posto za Srbiju, a 32 posto smatra da bi Hrvatska i Srbija u EU trebale ući "istodobno".