Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Konzultacije s političkim strankama uvezi pitanja s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Socijalnih demokrata (SD), najjače slovenske oporbene stranke, Borut Pahor pohvalio je u srijedu odluku premijera Janeza Janše da se uoči nastavka razgovora o načinu rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom o tom pitanju konzultira s političkim strankama.

"To pokazuje zrelost slovenske politike koja je svjesna da joj je potreban konsenzus svih političkih snaga kad se radi o najvažnijim strateškim odlukama", izjavio je na konferenciji za novinare Borut Pahor koji je i zastupnik u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Interes su dobrosusjedski odnosi Suradnja na ulasku regije u EU

Pahor je također najavio da će se ovog mjeseca sastati s
predsjednikom hrvatskog SDP-a Zoranom Milanovićem i da će uz ostalo razgovarati i o sređivanju odnosa između dviju država.

Janšin ured najavio je da će se savjetovanje s političkim strankama o načinu rješavanja odnosa s Hrvatskom održati sljedećeg tjedna, a slovenska vlada će se u međuvremenu konzultirati i sa stručnjacima za međunarodno pravo.

Velika većina slovenskih parlamentarnih stranaka podržala je
stajalište ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da se razgovori s Hrvatskom o tim pitanjima nastave, kao i poziciju Ljubljane da se granično pitanje ne rješava pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu.

Jedina iznimka su liberalni demokrati (LDS), nekoć najjača oporbena stranka, koja i dalje smatra da bi Slovenija trebala ustrajati na bilateralnim rješenjima i ne pristajati na arbitražu ili
posredovanje.

Slovenski mediji odnosima s Hrvatskom i najavama da bi se sastanak o otvorenim pitanjima između dviju država mogao održati još ovog mjeseca i dalje posvećuju vrlo veliku pozornost.

Ljubljansko "Delo" navodi u srijedu da su slovenske političke
stranke pozdravile inicijativnost slovenske vlade u odnosima s
Hrvatskom, ali da oporba iznosi i kritike na Janšin račun jer smatra da se i ranije morao konzultirati s oporbom.

"Delo" uz to navodi da su sve slovenske političke stranke jedinstvene u protivljenju hrvatskom prijedlogu da se granični spor rješava pred sudom u Hamburgu.

"Odluka vlade da odbaci prijedlog Hrvatske čini mi se pravilnom.
Neriješena pitanja treba riješiti u paketu i pred jednim arbitrom",
izjavio je predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor, navodi "Delo".

List prenosi i mišljenje predsjednika parlamentarnog odbora za
vanjsku politiku Jožefa Jerovšeka da premijer sastankom sa svim strankama želi da slovenska "diplomatska inicijativa" dobije na snazi i da tako bude sačuvano "državotvorno stajalište" koje u odnosima s Hrvatskom demonstrira "velika većina" parlamentarnih stranaka.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je razmjena stajališta o mogućoj
arbitraži ili posredovanju između Ljubljane i Zagreba pokazala da "sve vjerojatnijom, odnosno očekivanom" postaje opcija da će o svim otvorenim pitanjima između Slovenije i Hrvatske odlučivati Međunarodni sud pravde u Haagu, odnosno da će ga Slovenija i Hrvatska odabrati kao "treću mogućnost" jer jedna strana odbija Hamburg, a druga sud OESS-a.

"Za razliku od suda u Hamburgu Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu nadležan je za sva neriješena međudržavna pitanja", tako da bi mogao rješavati pitanja granica na moru i na kopnu, kao i ona koja se odnose na Ljubljansku banku, ribarstvo i nuklearku Krško, piše "Dnevnik".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene