Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovačke dnevne novine u petak su izišle s praznim naslovnicama, čime prosvjeduju zbog zakona o tisku što ga je u srijedu donijela vladajuća koalicija.


Naslovnice novina osvanule su prazne, osim što je na njima otisnuta rečenica "Obraćamo se slovačkom predsjedniku, ustavnom sudu i međunarodnim organizacijama, kako bi dnevne novine mogle opet obavljati svoju službu prema čitateljima".

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO/VIDEO Prvi na svijetu: Slovačka poslala Ukrajini snažan protuzračni sustav protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) Slovačka počela razmještati proturaketni sustav Patriot: "Razgovara se o više lokacija''

Vladajuća lijevo-nacionalna koalicija u Slovačkoj u srijedu je donijela zakon o tisku prema kojemu se ubuduće u novinama moraju objaviti ispravci čak i onda kad nisu predočeni dokazi o netočnosti navoda. Izdavači to tumače kao napad na neovisnost medija, jer strahuju da će političari iskoristiti tu odredbu kako bi spriječili neželjene kritike.

Protiv novog zakona o medijima prosvjedovala je i oporba desnog centra predvođena bivšim predsjednikom vlade Mikulašom Dzurindom, a zakon su kritizirale i međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija kao i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

Potkraj ožujka, nakon najave zakona, dnevne su novine objavile "sedam grijeha" koje je prema njihovu mišljenju sadržavao zakonski prijedlog. Nakon toga, vladajuća je koalicija izmijenila dijelove prijedloga, ali je ostalo sporno pravo na ispravak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju