Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez napretka

Slika govori više od tisuću riječi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Tsipras završili su petosatni sastanak nešto prije ponoći u ponedjeljak bez očitog znaka napretka glede programa pomoći Ateni.

"Kancelarka i grčki premijer održali su u dobrom i konstruktivnom ozračju sveobuhvatne razgovore o situaciji u Grčkoj, procedurama Europske unije i budućoj njemačko-grčkoj suradnji", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Slika nije dostupna Novi dugovi se gomilaju Grčka se do 20. kolovoza želi dogovoriti o novom zajmu

On nije naveo detalje razgovora koji su počeli u 19 sati i završili nešto prije ponoći.

Ranije je dvoje čelnika zauzelo pomirbeni ton stojeći jedno kraj drugog u Berlinu. Međutim, na tiskovnoj konferenciji prije sastanka vidjelo se da nije došlo do približavanja stajališta.

Tsipras je dao naznake na tiskovnoj konferenciji s Merkel, tijekom svog prvog službenog posjeta Berlinu otkako je došao na vlast u siječnju, da Grčka još uvijek traži povoljnije uvjete pomoći, a spomenuo je i pitanje njemačke ratne odštete, što je tema koju je kancelarka brzo odbacila.

Samouvjereni Tsipras pozvao je na pregovore o zahtjevu svoje vlade da Njemačka plati odštetu za zločine počinjene tijekom nacističke okupacije Grčke izjavivši da je kompenzacija "etičko i moralno pitanje".

Merkel je saslušala kamenog lica i ponovila stajalište Njemačke da je to pitanje već riješeno "politički i pravno".

'Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas'

Merkel i Tsipras izrazili su želju za oporavkom grčkog gospodarstva i složili se oko nužnosti provedbe strukturnih reformi. Tsipras je obećao provedbu "sveobuhvatnih strukturnih reformi", ali je također istaknuo nužnost ublažavanja ekonomskih i društvenih problema nastalih kao rezultat paketa pomoći u zamjenu za stroge mjere proračunske štednje.

"Ovaj program nije bio uspješan za nas", izjavio je grčki čelnik ukazujući na visoku nezaposlenost i dramatično stezanje remena u gospodarstvu.

Merkel je rekla da želi Grčku koja je "gospodarski snažna i ima rast" te da Atena treba uspostaviti funkcionirajuću javnu upravu i uvesti potrebne reforme.

"Nisu Grci lijeni niti su Nijemci krivi za zloporabe u Grčkoj", istaknuo je Tsipras. "Moramo puno raditi kako bismo prevladali te užasne stereotipe."

On je osudio nacističke karikature Merkel rekavši da su "nepravedne" i da "današnja demokratska Njemačka nema ništa s Trećim rajhom".

Ovo je drugi put da se Tsipras sastao s Merkel u posljednjih nekoliko dana. Na razgovorima u Bruxellesu u petak obećao je sastaviti popis reformi. On je odbio reći je li njemačkoj kancelarki pokazao taj popis za koji se vjeruje da uključuje povećanje dobi odlaska u mirovinu na 67 godina i ograničavanje umirovljenja sa 62 godine na one koji su radili najmanje 40 godina.

Grčka vlada je također obećala da će se uhvatiti u koštac s pranjem novca i izbjegavanjem poreza te da će povećati turističke pristojbe.

Grčka obećala popis reformi do ponedjeljka

Grčka je priopćila da će predstaviti paket reformi svojim partnerima u eurozoni do idućeg ponedjeljka u nadi da će dobiti pomoć i izbjeći bankrot.

"To će biti učinjeno najkasnije do ponedjeljka", rekao je vladin glasnogovornik Gabriel Sakelaridis za Mega TV.

Grčka ljevičarska vlada i njezini kreditori u eurozoni dogovorili su se prošloga tjedna da će Atena sastaviti popis svojih reformi koje moraju imati sličan utjecaj na proračun kao mjere koje je dogovorila prijašnja konzervativna vlada.

Atena se žuri sastaviti popis prije nego što se isprazni državna blagajna, a to se očekuje za nekoliko tjedana ukoliko ne dobije pomoć.

Reforme su politički jako osjetljivo pitanje za premijera Aleksisa Tsiprasa koji je došao na vlast s obećanjem da će okončati politiku oštrih mjera štednje prije nego što je bio prisiljen prihvatiti produženje omraženog programa pomoći pod prijetnjom sloma bankovnog sustava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene