Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tajnoj lokaciji

Skriveni dokumenti otkrivaju užase rata u Siriji: Čeka nas najvažnije suđenje za ratne zločine nakon Nürnberga?

Rat u Siriji (Foto: AFP)
Rat u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp
Na tajnoj lokaciji, negdje u središnjoj Europi nalazi se više od 800.000 stranica dokumenata koji bi mogli dovesti do najzračnijeg suđenja za ratne zločine nakon suđenja nacistima u Nurnbergu.

Riječ je o zločinima počinjenim tijekom rata u Siriji i potencijalnim dokazima protiv Bašara al Assada. Novinar britanskog Daily Maila dobio je ekskluzivan pristup tajnom skladištu.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

„Dokumenti kriju tragove najužasnijih priča o smrti i oskudici, o barbarskim mučenjima, o bolnicama pretvorenim u klaonice, a često su napisani na banalnom jeziku birokrata koji čuvaju vlastita leđa. U jednom dokumentu, sirijski vojni oficir pokušava izbjeći krivicu za smrt mladog čovjeka kojeg je on čuvao u pritvoru, a koji je umro nakon udaranja u trbuh i genitalije. Druga se odnosi na frižider koji je "pun neidentificiranih leševa u poluraspadnutom stanju“, otkriva novinar Ian Birrell.

Daily Mail piše kako bi se suđenje za zločine u Siriji eventualno moglo mjeriti s haškim suđenjima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, te ističu da bi u tom slučaju „samoubojstvo generala Praljka moglo izgledati kao bizarna fusnota u povijesti“.

Birrel tvrdi kako se na tajnoj lokaciji nalaze dokumenti koji bi uz Assada mogli pomoći i prilikom krivičnog gonjena čelnika Islamske države.

„Svi dokumenti prokrijumčareni su iz Sirije ili Iraka uz veliki osobni rizik. Dokumenti su skrivani po kućama i skladištima, ponekad čak i zakopavani u poljima, a potom su smješteni u kutije, kofere i kamione i odvezeni iz zemlje“, kaže Birrel.

Istražitelj ratnih zločina napominje kako je riječ o prvoj istrazi ratnih zločina koju provodi privatno, neprofitno tijelo.

„Cilj je jednostavan, izgraditi slučaj dokazivanja krivice za državne zločine“, kaže novinar.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene