Rat u Siriji (Foto: AFP)
Rat u Siriji (Foto: AFP) Foto: Afp

Na tajnoj lokaciji, negdje u središnjoj Europi nalazi se više od 800.000 stranica dokumenata koji bi mogli dovesti do najzračnijeg suđenja za ratne zločine nakon suđenja nacistima u Nurnbergu.


Riječ je o zločinima počinjenim tijekom rata u Siriji i potencijalnim dokazima protiv Bašara al Assada. Novinar britanskog Daily Maila dobio je ekskluzivan pristup tajnom skladištu.

Vezani članci Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) Rusija tvrdi da je sirijska raketa zamalo pogodila putnički zrakoplov Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Rusija nije Babaroga u Siriji. Puno je toga navodnog u ovoj ružnoj priči koja traje već sedam godina"

„Dokumenti kriju tragove najužasnijih priča o smrti i oskudici, o barbarskim mučenjima, o bolnicama pretvorenim u klaonice, a često su napisani na banalnom jeziku birokrata koji čuvaju vlastita leđa. U jednom dokumentu, sirijski vojni oficir pokušava izbjeći krivicu za smrt mladog čovjeka kojeg je on čuvao u pritvoru, a koji je umro nakon udaranja u trbuh i genitalije. Druga se odnosi na frižider koji je "pun neidentificiranih leševa u poluraspadnutom stanju“, otkriva novinar Ian Birrell.

Daily Mail piše kako bi se suđenje za zločine u Siriji eventualno moglo mjeriti s haškim suđenjima za zločine na prostoru bivše Jugoslavije, te ističu da bi u tom slučaju „samoubojstvo generala Praljka moglo izgledati kao bizarna fusnota u povijesti“.

Birrel tvrdi kako se na tajnoj lokaciji nalaze dokumenti koji bi uz Assada mogli pomoći i prilikom krivičnog gonjena čelnika Islamske države.

„Svi dokumenti prokrijumčareni su iz Sirije ili Iraka uz veliki osobni rizik. Dokumenti su skrivani po kućama i skladištima, ponekad čak i zakopavani u poljima, a potom su smješteni u kutije, kofere i kamione i odvezeni iz zemlje“, kaže Birrel.

Istražitelj ratnih zločina napominje kako je riječ o prvoj istrazi ratnih zločina koju provodi privatno, neprofitno tijelo.

„Cilj je jednostavan, izgraditi slučaj dokazivanja krivice za državne zločine“, kaže novinar.