Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Francuskoj je pokrenuta istraga zbog skandalozne naslovnice jednog tjednika na kojoj je ministrica pravosuđa uspoređena s majmunom.


Francuski je sud u srijedu otvorio istragu protiv jednog tjednika nakon što se vlada požalila na naslovnicu na kojoj je francuska ministrica pravosuđa uspoređena s majmunom.

Vezani članci Koronavirus u Francuskoj Francuska dodatno ograničila kretanje svojih građana, mjere postrožene i u još nekim zemljama Lockdown u Francuskoj, ilustracija Od petka nove restrikcije u nekim dijelovima Francuske: Zabrana putovanja među regijama, nova pravila za škole, rad dućana samo sa stvarima nužnim za život

Tjednik 'Minute' objavio je na naslovnici fotografiju ministrice Christiane Taubira uz popratni tekst: 'Pametnoj kao majmun, Taubiri se vratila banana (smiješak) na lice'.

>> Francuski list objavio strip o životu proroka Muhameda

Tjednik, koji je iskoristio činjenicu da riječ 'banana' u francuskom uličnom govoru znači 'smiješak', time je dodatno raspirio bojazan od jačanja rasizma u Francuskoj, nekoliko tjedana nakon što je lokalni desničarski političar na nacionalnoj televiziji usporedio Taubiru s majmunom.

'Rasistički napadi su neprihvatljivi... To oštro osuđujem i više nego ikada sam na strani Christiane Taubira', rekao je premijer Jean-Marc Ayrault pozivajući istražna tijela da ispitaju je li naslovnicom prekršen zakon o zabrani govora mržnje.

Glasnogovornik ureda pariškog tužitelja potvrdio je da će otvoriti preliminarnu istragu za moguću rasističku uvredu, što je prvi korak prema otvaranju pune istrage.

Napadi na Taubiru, rođenu u Francuskoj Gvajani, podudaraju se s rastom popularnosti Nacionalne fronte, desničarske stranke na čelu s Marine Le Pen u dijelovima Francuske pogođenima zatvaranjem tvornica i visokom nezaposlenošću iznad 11 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook