Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijansku Katoličku crkvu potresa istrage protiv dvojice biskupa zbog raznih kriminalnih djela u talijanskoj regiji Toskani. Tužiteljstvo u Firenci vodi istragu protiv pomoćnog biskupa Claudija Maniaga, a tužiteljstvo u Sieni protiv nadbiskupa Antonija Buoncristianija.


Buoncristiani je sada uključen u istragu u kojoj je već podignuta optužnica protiv msgr. Giuseppea Acampa (38), ekonoma kurije u Sieni, zbog navodnog podmetanja požara i prijevara. Istraga pokušava uz ostalo otkriti jesu li događaji koji se istražuju u dva susjedna grada na neki način povezani kada je u pitanju nezakonito raspolaganje nekretninama.

Vezani članci Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a 'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna Koronavirus, ilustracija Francuska istražuje jesu li javni dužnosnici koji su organizirali obranu od korone počinili kaznena djela

Sve je počelo 2. travnja 2006. kada je požar uništio sjedište
ekonomata kurije u Sieni. Msgr. Acampa optužio je jednog arhivara za podmetanje požara, ali je policija utvrdila drukčiji tijek događaja. Tužiteljstvo tereti Acampu da je zapalio svoj ured kako bi uništio dokumente o "financijskim operacijama kurije".

"Poslovi" koje je vodio Acampa otkriveni su preko bankarskih
operacija i upravljanja nekretninama. Otkrilo se da je svećenik prodao jednom poduzetniku crkvene nekretnine po nižoj cijeni od tržišne, a za tu uslugu mu je darovan "audi A3" u vrijednosti 27.000 eura. Zbog toga je optužen za "prijevaru na štetu Crkve". Sada se sumnja da je o svemu bio upoznat i nadbiskup Siene Buoncristiani.

Istraga u Firenci dovela je do podizanja optužnice protiv don Lelija Cantinija zbog seksualnog nasilja nad djevojčicama, ali i za iznuđivanje novca od vjernika. Istraga je utvrdila da je fiorentinska kurija na taj način dobila terene i nekretnine. Kurija u Firenci ima najmanje 2000 zgrada, a optužuje se pomoćnog biskupa Maniaga da je njima upravljao nepravilno, te da je pokrivao don Cantinija prijeteći vjernicima da moraju šutjeti o seksualnim iskorištavanjima djevojčica. 

Crkva odbacuje sve optužbe i postavlja pitanje kako su informacije došle u javnost.