Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijansku Katoličku crkvu potresa istrage protiv dvojice biskupa zbog raznih kriminalnih djela u talijanskoj regiji Toskani. Tužiteljstvo u Firenci vodi istragu protiv pomoćnog biskupa Claudija Maniaga, a tužiteljstvo u Sieni protiv nadbiskupa Antonija Buoncristianija.


Buoncristiani je sada uključen u istragu u kojoj je već podignuta optužnica protiv msgr. Giuseppea Acampa (38), ekonoma kurije u Sieni, zbog navodnog podmetanja požara i prijevara. Istraga pokušava uz ostalo otkriti jesu li događaji koji se istražuju u dva susjedna grada na neki način povezani kada je u pitanju nezakonito raspolaganje nekretninama.

Vezani članci Crkva u Pelhamu (Foto: Google Maps) Pucnjava u crkvi u New Hampshireu: Ozlijeđeno četvero ljudi, napadač je uhićen Slika nije dostupna Biskupi na plenarnom zasjedanju o svećenićkoj izobrazbi i karitativnoj djelatnosti

Sve je počelo 2. travnja 2006. kada je požar uništio sjedište
ekonomata kurije u Sieni. Msgr. Acampa optužio je jednog arhivara za podmetanje požara, ali je policija utvrdila drukčiji tijek događaja. Tužiteljstvo tereti Acampu da je zapalio svoj ured kako bi uništio dokumente o "financijskim operacijama kurije".

"Poslovi" koje je vodio Acampa otkriveni su preko bankarskih
operacija i upravljanja nekretninama. Otkrilo se da je svećenik prodao jednom poduzetniku crkvene nekretnine po nižoj cijeni od tržišne, a za tu uslugu mu je darovan "audi A3" u vrijednosti 27.000 eura. Zbog toga je optužen za "prijevaru na štetu Crkve". Sada se sumnja da je o svemu bio upoznat i nadbiskup Siene Buoncristiani.

Istraga u Firenci dovela je do podizanja optužnice protiv don Lelija Cantinija zbog seksualnog nasilja nad djevojčicama, ali i za iznuđivanje novca od vjernika. Istraga je utvrdila da je fiorentinska kurija na taj način dobila terene i nekretnine. Kurija u Firenci ima najmanje 2000 zgrada, a optužuje se pomoćnog biskupa Maniaga da je njima upravljao nepravilno, te da je pokrivao don Cantinija prijeteći vjernicima da moraju šutjeti o seksualnim iskorištavanjima djevojčica. 

Crkva odbacuje sve optužbe i postavlja pitanje kako su informacije došle u javnost.