Laboratorij Cryo-Save (Foto: Cryo-Save)
Laboratorij Cryo-Save (Foto: Cryo-Save) Foto: Cryo-Save

Švicarsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je kompaniji koja se bavi pohranjivanjem matičnih stanica Cryo-Save oduzeta licenca za rad. U tijeku je istraga protiv te tvrtke.


Federalni ured za javno zdravstvo (FOPH) podnio je protiv tvrtke Cryo-Save AG prijavu tužiteljstvu u Ženevi. U prijavi se navodi da je tvrtka prekršila Zakon o transplantaciji i Zakon o terapijskim proizvodima. Sve je pokrenuo jedan roditelj koji, zbog problema u kojima se tvrtka našla, nije mogao iskoristiti matične stanice svojeg djeteta koje su bile pohranjene u banci.

Vezani članci Vatrogasac Antonio Cvitak - 1 Nesebični vatrogasac iz Karlovca: Oduvijek je htio raditi kako bi pomagao drugima, a sad je dao i dio sebe kako bi spasio nečiji život Foto: Zaklada Ana Rukavina Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Zagrebu

Cryo-Save je privatna banka krvi i tkiva iz pupčane vrpce u Plan-les-Ouates kod Ženeve. Od 2016. godine, tvrtka je imala dozvolu za rad za uvoz, izvoz i skladištenje matičnih stanica iz pupčane vrpce koju joj je izdao FOPH. Postupak za ukidanje dozvole pokrenut je krajem kolovoza ove godine nakon što je poslovnica Plan-les-Ouates izbrisana iz Trgovačkog registra Ženevskog kantona.

Dva mjeseca ranije tvrtka je objavila podatke prema kojima je premjestila matične stanice u Poljsku, a vlasti, kako je objavljeno, nisu mogle dobiti nikoga od odgovornih u tvrtki. U ponedjeljak je FOPH i službeno ukinuo licencu izdanu Cryo-Save AG te zabranio toj tvrtki rad i pohranjivanje matičnih stanica, ali i uvoz i izvoz krvi u Švicarsku. Tijekom istrage, 10. i 11. rujna, policija je obavila pretrese nekoliko kuća čelnih ljudi tvrtke u Švicarskoj.

Matične stanice preseljene u Poljsku

FamiCord, kompanija iz Poljske koja se bavi istim poslom, objavio da je 330.000 uzoraka korisnika Cryo-Savea prevezeno u laboratorije FamiCord Grupe te da su svi ranije sklopljeni ugovori s klijentima i dalje važeći.

U priopćenju koje su objavili na svojim stranicama ističu da su svi uzorci sigurno pohranjeni te da je osiguran kontinuitet skladištenja biološkog materijala. Navode i da su, s više od 410.000 uzoraka krvi ili tkiva iz pupčane vrpce (bez onih prenesenih iz Cryo-Savea) najveća europska banka matičnih stanica i peta najveća na svijetu.

Podružnice u brojnim zemljama

Kompanija Cryo-Save ima svoje podružnice u brojnim zemljama, među njima su Srbija i BiH. Cryo-Save Hrvatska zabilježen je samo na Facebooku, no posljednja objava datira od prije tri godine.

Lokalni mediji u Srbiji javljaju da su tisuće roditelja ostale bez informacija o tome gdje se nalaze uzorci matičnih stanica koje su povjerili na čuvanje toj tvrtki. Nitko od njih nema ugovor s poljskom bankom matičnih stanica pa je time nepovjerenje u sudbinu njihovih uzoraka veće.

Istodobno, Cryo-Save na svojoj stranici i dalje nudi pohranu krvi iz pupčane vrpce po cijeni 2145 eura, a tkiva po cijeni od 2545 eura. Pohrana je na 25 godina. Web-stranica srpske poslovnice, kao i hrvatske, nedostupna je.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju