Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugroženih sjevernih medvjeda bit će sve manje u većini dijelova Arktičkog oceana ako se ne ublaži dinamika globalnoga zagrijavanja, koje prouzročuje ubrzano otapanje leda, izjavili su u srijedu američki znanstvenici.


Studija, koju su vodili biolozi Američkog geološkog zavoda (USGS), pokazala je da će neuspjeh diljem svijeta u smanjenju otpuštanja atmosferskih zagađivača povezanih s izgaranjem fosilnih goriva vjerojatno dovesti do "uvelike smanjenog" broja sjevernih medvjeda na Aljasci i posvuda, s izuzetkom arktičke regije sjeverno od Kanade gdje se ljetni led duže zadrži.

Vezani članci Orao s kamerom na leđima preletio Alpe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pogled iz ptičje perspektive: Orao s kamerom preletio iznad Alpa i pokazao posljedice klimatskih promjena Pikseliziranje životinje (Foto: Imgur/JJSmooth44) Koliko piksela, toliko životinja: Potresan prikaz ugroženih vrsta nad kojim se treba zamisliti

Oko 20.000 do 25.000 sjevernih medvjeda koristi plutajuće ledene sante kao platforme za hvatanje plijena - omiljenih tuljana, kao i za parenje te brža putovanja na veće udaljenosti bez trošenje energije na plivanje, navodi američki Ured za ribe i divlje životinje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook