Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugroženih sjevernih medvjeda bit će sve manje u većini dijelova Arktičkog oceana ako se ne ublaži dinamika globalnoga zagrijavanja, koje prouzročuje ubrzano otapanje leda, izjavili su u srijedu američki znanstvenici.


Studija, koju su vodili biolozi Američkog geološkog zavoda (USGS), pokazala je da će neuspjeh diljem svijeta u smanjenju otpuštanja atmosferskih zagađivača povezanih s izgaranjem fosilnih goriva vjerojatno dovesti do "uvelike smanjenog" broja sjevernih medvjeda na Aljasci i posvuda, s izuzetkom arktičke regije sjeverno od Kanade gdje se ljetni led duže zadrži.

Vezani članci Rastopljene mačke - 21 I mačke osjećaju posljedice globalnog zatopljenja, neke su se počele topiti Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rekordne temperature: Jučer je na Antarktici bilo toplije nego na Floridi, izmjereno je 18,3 °C

Oko 20.000 do 25.000 sjevernih medvjeda koristi plutajuće ledene sante kao platforme za hvatanje plijena - omiljenih tuljana, kao i za parenje te brža putovanja na veće udaljenosti bez trošenje energije na plivanje, navodi američki Ured za ribe i divlje životinje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook