Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kim Jong Un

Sjeverna Koreja testira sustav podvodnog nuklearnog oružja: Pripremaju se za rat koji bi mogao izbiti bilo kada

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U vodama blizu svoje istočne obale, Sjeverna Koreja je testirala svoj sustav podvodnog nuklearnog oružja Haeil-5-23. Odogovor je to na vježbu koju su zajedno provele Južna Koreja, SAD i Japan.

Sjeverna Koreja kaže da je testirala "sustav podvodnog nuklearnog oružja" kao odgovor na zajedničke vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana, pišu tamošnji državni mediji. Testiranje Haeil-5-23, kako je Sjeverna Koreja nazvala svoje podvodne jurišne letjelice sposobne za nuklearne napade, obavljeno je u vodama blizu njezine istočne obale.

Sjever je već izvodio slične testove, piše BBC. Ali najnovije dolazi usred zapažene eskalacije u retorici Sjevera, koji je u više navrata izjavio da gradi svoj vojni arsenal kako bi se pripremio za rat koji bi mogao "izbiti bilo kada" na poluotoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napad na militante VIDEO Objavljene prve snimke: Pakistan raketirao Iran, ima mrtvih

Njegov vođa Kim Jong Un ovog je tjedna objavio da je cilj ponovnog ujedinjenja završen i označio Jug kao glavnog neprijatelja. 

Prošlog rujna, Sjever je otkrio nešto za što je tvrdio da je njegova prva podmornica sposobna za lansiranje nuklearnog oružja. Od ožujka 2023. također je zatražio testiranje svog sustava Haeil - podvodnih bespilotnih dronova s nuklearnim oružjem. Malo se zna o ovom oružju ili njegovoj učinkovitosti, ali analitičari kažu da je ono manje značajno oružje od nuklearnih balističkih projektila Sjevera.

Sjever je prošle godine izveo nekoliko testova svojih projektila dugog dometa.

Pročitajte i ovo Meso Loše vijesti Cijena ovog mesa u veleprodaji mjesecima u padu, a građani je i dalje skupo plaćaju: Prognoze nisu optimistične

Sjeverna Koreja je prošle godine objavila i da je poslala špijunski satelit u svemir i obećala da će ih ove godine tamo postaviti još.

U petak je njezino ministarstvo obrane priopćilo da je testiralo podvodni sustav kako bi "odvratilo neprijateljske vojne manevre mornarica SAD-a i njegovih saveznika", prema izvješću KCNA-e.

Washington, Seul i Tokio izveli su zajedničke trodnevne vježbe koje su uključivale američki nosač zrakoplova u vodama oko Korejskog poluotoka ranije ovog tjedna.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene