Mine na granici dvije Koreje (Foto: South Korean Defence Ministry / AFP)
Mine na granici dvije Koreje (Foto: South Korean Defence Ministry / AFP)

Sjeverna Koreja je postavila mine u demilitariziranoj zoni (DMZ) između dviju Koreja, izvijestila je u utorak južnokorejska novinska agencija Yonhap.


Raste napetost na podijeljenom poluotoku nakon početka godišnje vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja, koja je provela svoje četvrto nuklearno testiranje u siječnju i niz raketnih testova na zajedničku vježbu SAD-a i Južne Koreje gleda kao na objavu rata i već je zaprijetila preventivnim protuudarom u znak odmazde

Sjeverna Koreja je već prošli tjedan preventivno postavila mine kod sela Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, koje je pod kontolom obje Koreje i SAD-a, javlja Reuters.

'Sjevernokorejska vojska je viđena kako polaže nagazne mine na sjevernoj strani 'Mosta bez povratka'. Učinili su to kako bi spriječili bijeg vlastitih vojnika', citirala je agencija Yonhap neimenovanog južnokorejskog vladinog dužnosnika.

Most prelazi preko rijeke uz vojnu crtu razgraničenja, u blizini mjesta gdje su 1976. godine ubijena dvojica američkih vojnika.

Demilitarizira zona je prepuna mina postavljenih tijekom godina, no nijedna strana nije postavljala nove. Prošle godine dvojica južnokorejskih vojnika su ranjena nakon što su nagazili na minu koju je, navodno, postavila suprotna strana. Sjeverna Koreja je izrazila žaljenje zbog incidenta, no nikada nije izravno priznala da su baš oni tamo postavili mine. 

Južnokorejsko Ministarstvo obrane je odbilo komentirati izvješće Yonhapa o novim minama. rekli su tek kako je to područje pod kontrolom zapovjedništva UN-a.

Zapovjedništvo UN-a, koje pod vodstvom SAD-a, zajednički nadzire sigurnost nad Panmunjom sa Sjevernom Korejom, izrazilo je zabrinutost zbog aktivnosti na sjeveru, ali nisu potvrdili izvještaje o minama.

'Prisutnost bilo kojeg uređaja ili streljiva na ili u blizini mosta ozbiljno ugrožava sigurnost ljudi u blizini granice', stoji u priopćenju.