Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un (Foto: AFP)
Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un (Foto: AFP)

Sjeverna Koreja u sljedećih deset godina planira svemirsku misiju na Mjesec, a svoja istraživanja namjeravaju proširiti i na druge planete.


Sjeverna Koreja planira u sljedećih deset godina svemirsku misiju na Mjesec.

Unatoč međunarodnim prijetnjama i pokušajima spriječavanja lansiranja još satelita, nadaju se kako će do 2020. godine imati još naprednije satelite u orbiti, ali i da će vrlo brzo nakon toga sletjeti i na Mjesec. 

Iako SAD i njeni saveznici pokušavaju zaustaviti napredak svemirskog programa Sjeverne Koreje, stručnjaci i znanstvenici odlučni su u naumu da pokore svemir i obilježe teritorij Mjeseca svojom zastavom, prenosi Independent

Stručnjaci kažu kako će takva misija biti teška, no ne i nemoguća. Samo je SAD uspio poslati ljude na Mjesec, što poslije više nitko nije ponovio, no nekolicina ostalih zemalja uspjela je doći na njegov teritorij i postaviti ondje nacionalnu zastavu pomoću svemirske mašinerije. 

Sjeverna Koreja intenzivno radi na napretku svog svemirskog programa, što im pomaže i u razvoju raketa za vojnu upotrebu, zbog čega zabrinjavaju svjetske sile i dolaze u sukob s njihovim čelnicima. 

Vođa znanstvenog istraživačkog centra sjevernokorejskog svemirskog programa kazao je kako se njegova zemlja ne planira zaustaviti na Mjesecu, već namjerava izvoditi i druge svemirske letove i istraživanja ostalih planeta