Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci skeptični

EVAKUACIJE U BLIZINI GRANICE Sjeverna Koreja: 'Uspješno smo testirali hidrogensku bombu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja poručila je da je odgovorna nuklearna država.

11.28 - Stručnjaci za nuklearno naoružanje s velikom su sumnjom u srijedu primili vijest o prvom sjevernokorejskom testiranju hidrogenske bombe, pojašnjavajući da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio CNN Sjeverna Koreja je možda testirala komponente hidrogenske bombe, nije bila cijela Slika nije dostupna Vođa zadovoljan Sjeverna Koreja objavila novu snimku testiranja - pokazali još jedno moćno oružje

Stručnjaci su još prošli mjesec sa sumnjom popratili priopćenje sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una da je njegova zemlja razvila moćnu H-bombu.

10.53 - Japanske stanice za mjerenje zračenja nisu uočile nikakve promjene nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa u srijedu, objavio je glasnogovornik japanske vlade.

"Do 16,45 sati nijedna japanska mjerna stanica nije zabilježila nikakvo zračenje", kazao je Yoshihide Suga na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi Japan mogao predložiti Ujedinjenim narodima razne ekonomske i druge sankcije protiv Sjeverne Koreje u suradnji sa SAD-om no nije otkrio druge detalje. Sjeverna Koreja u srijedu je objavila kako je provela uspješni pokus malom hidrogenskom bombom.

09.39 - Stručnjaci tvrde da je odnos Sjeverne Koreje i Kine sve manje nalik odnosu malog i velikog brata jer je Sjeverna Koreja u posljednjih nekoliko godina postala bučnija, neovisnija i manje predvidljiva. Kao i prethodna, Kina je osudila ovo nuklearno testiranje.

08.58 - Društvenim mrežama širi se fotografija rukom pisane poruke koju je navodno napisao Kim Jong Un koji je na taj način odobrio nuklearno testiranje.

08:44 - Južnokorejski ministar obrane kazao je u srijedu kako je teško povjerovati da je nuklearna naprava koju je testirao Pjongjang zapravo hidrogenska bomba, prenijela je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sjeverna Koreja ranije je objavila da je uspješno u srijedu testirala malu hidorgensku bombu tvrdeći da je unaprijedila svoje vojne potencijale što je uzbunilo susjedni Japan i Južnu Koreju.

Južna Koreja je osudila testiranje.

"Sjevernokorejska provokacija je jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i ozbiljni izazov međunarodnom miru i sigurnosti", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Lim Sung Nam.

08.43 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu kako Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju "male hidrogenske naprave", poručivši da se čvrsto protivi akciji Pjongjanga.

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying kazala je na redovitoj konferenciji za novinare da će Kina raditi s međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Kinezi koji žive u blizini granice Sjeverne Koreje evakuirani su u srijedu ujutro nakon nuklearnog testa Pjongjanga, rekli su medijima kineski dužnosnici.

08.27 - Osuda je stigla i iz Francuske koja je pozvala na snažnu reakciju međunarodne zajednice. U izjavi iz ureda predsjednika Hollandea navodi se da su tvrdnje o testiranju hidrogenske bombe neprihvatljivo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

08.04 - Iz SAD-a su poručili kako će biti potrebni dani da se potvrde tvrdnje Sjeverne Koreje. Zemlje u regiji snažno su osudile ovaj čin i zakazale hitne sastanke.

07.40 - Tijekom dana sastat će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. SAD i Japan zatražili su, naime, hitan sastanak.

'Ako su izvješća istinita, radi se o teškoj povredi UN-ove rezuolucije i provokaciji koju osuđujem bez rezerve', poručio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Jasper Kim poručio je da se na testiranje može gledati kao na izravno upozorenje američkom predsjedniku.

'Kim Jong un govori izravno Ovalnom uredu, nekome tko može podići slušalicu i dovesti do toga da se nešto dogodi', kaže.

Vijest objavila sjevernokorejska televizija

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju hidrogenske bombe sjevernokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je već otprije "moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj obrani svog suvereniteta", rekao je Kim Jong-un u prigodi inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predtsvaljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji. (Hina/Ma.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene