Totalitarna Sjeverna Koreja u nedjelju izlazi na izbore za novi saziv parlamenta, tijela skrojenog da potvrđuje odluke sjevernokorejskih čelnika, a prvi među njima, Kim Jong-un također će se natjecati za zastupničko mjesto.


Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje, koja broji 687 zastupnika, ima zakonske ovlasti da odobrava državni proračun i imenuje visoke dužnosnike, poput članova moćne Nacionalne komisije za obranu. U praksi to se tijelo sastaje dvaput na godinu i potvrđuje odluke Kim Jong-Una i vladajuće Radničke partije.

Vezani članci Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom? Kim Jong Un i Kim Yo Jong Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un u komi, pojavila se nasljednica? "Procjenjujem da je u komi, ali da je još uvijek živ"

Službena novinska agencija KCNA javlja da su pripreme za izbore u punom jeku i navodi da će se njima Sjevernokorejci 'glasanjem za svoje kandidate još jednom pokazati snagu jednoumnog jedinstva'.

'Sjeverna Koreja je prijetnja miru, sjevernoistočnoj Aziji i SAD-u'

A kako ne bi bilo zabune, kandidat je po jedan u svakoj izbornoj jedinici. Kim Jong-un, bez protukandidata, natječe se u izbornoj jedinici Paektusan, planinskom okrugu s ugaslim vulkanom na granici s Kinom. U narodnom folkloru ta je izborna jedinica slavna po tome što se u njoj na izborima kandidirao njegov otac i prethodnik Kim Jong-il.

Glasanje je u Sjevernoj Koreji obavezno i rezultati se objavljuju sljedeći dan. Odaziv je obično nešto manji od sto posto. Analitičari kažu da ova vježba demokracije funkcionira i kao popis stanovništva i mehanizam za provjeru njihovog boravišta te otkrivanje prebjega.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook