Američki vojni savjetnici surađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi (Foto:AFP)
Američki vojni savjetnici surađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi (Foto:AFP)

Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog turskih bombardiranja u Siriji i Iraku u kojima je ubijeno više od dvadesetak kurdskih boraca, objavio je u utorak State Department.


"Duboko nas zabrinjava Turska koja je izvela zračne napade ranije tijekom dana na sjeveru Sirije i na sjeveru Iraka, bez koordinacije sa Sjedinjenim Državama ili koalicijom koja se bori protiv Islamske države", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

"Turskoj vladi smo izravno prenijeli naše zabrinutosti", dodao je.

Turska je saveznica Amerikanaca i članica NATO-a i Washington mora paziti da se ne udalji od važnog partnera kako ne bi izgubio podršku Ankare u borbi protiv IS-a.

Američki vojni savjetnici surađuju s kurdskim snagama u borbi protiv džihadista, čemu se Turska protivi jer smatra kurdske borce pripadnicima terorističkih skupina.

U turskim zračnim bombardiranjima na položaje iračkih Kurda u iračkoj regiji Sindžar i na sjeveroistočnu Siriju u utorak je ubijeno najmanje 20 boraca po zadnjim podacima u kampanji koja se vodi protiv grupa povezanih sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK).

Meta zračnih napada u Siriji su pripadnici Postrojba za zaštitu kurdskog naroda (YPG), oružano krilo jedne od stranaka sirijskih kurda, koje podupiru Sjedinjene Države, a položaji su im u jednom od uporišta Islamske države, Raki. (Hina)