Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijsko krilo al Qaede u jednom gradiću na granici obvezalo se na poslušnost suparničkoj organizaciji Islamskoj državi u Iraku i na Levantu i time je ojačao ISIL-ov nadzor nad objema stranama iračko-sirijske granice.


Borci iz Fronta Nusre, sirijskoga krila al Qaede, položili su prisegu vjernosti ISIL-u u mjestu Albu Kamalu, blizu iračke granice, objavili su u srijedu i britanski Opservatorij za ljudska prava i jedna islamistička internetska stranica.

Vezani članci Slika nije dostupna 17-godišnjak s kalašnjikovom u ruci vodi glavnu riječ Slika nije dostupna Evo što su Amerikanci uništili u udarima na IS

Središnje vodstvo al Qaede odreklo se ISIL-a i Frontu Nusre proglasilo svojom službenom sirijskom podružnicom.

'Zračni udari SAD-a na Irak doveli bi do napada na Amerikance'

Nadzor nad dijelovima sirijske pokrajine Der al-Zora u kojoj je i Albu Kamal moglo bi pomoći ISIL-u da poveže teritorije koje je osvojio u Siriji i Iraku u kojem je 10. lipnja zauzeo Mosul, vodeći grad sjevera zemlje. ISIL gotovo bez otpora napreduje prema Bagdadu i drži glavne granične prijelaze prema Siriji.

ISIL želi osnovati državu koja će biti s obiju strana granice, a u Siriji drži velike dijelove istoka zemlje. Ondje se već sukobljavao s konkurentskim pobunjeničkim skupinama, a povremeno se i uz njih borio tijekom trogodišnjeg ustanka protiv režima predsjednika Bashara al Assada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook