Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKO UPOZORENJE

'Zračni udari SAD-a na Irak doveli bi do napada na Amerikance'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internetski pristaše sunitskih militanata, koji su u lipnju zauzeli velike dijelove iračkog teritorija, izjavili su da bi američki zračni napadi na militante doveli do napada na Amerikance.

Predsjednik SAD-a Barack Obama ponudio je do 300 američkih savjetnika Iraku kako bi mu pomogli zaustaviti napredovanje militanata iz Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Voljeli smo ga...' Dirljiva poruka brata ubijenog humanitarca Slika nije dostupna Tjedni strave i mučenja ROBINJA DŽIHADISTA Oteta tinejdžerica progovorila o strašnim mučenjima

Washington zasad nije udovoljio zahtjevu iračke šijitske vlade premijera Nuria al-Malikija za zračnim udarima.

Profil na društvenoj mreži Twitteru pod nazivom "Liga pristaša" s više od 21.000 sljedbenika pozvao je simpatizere ISIL-a da postavljaju u petak svoje poruke s upozorenjem SAD-u da ne kreće u zračne udare.

"Ova kampanja odražava poruke koje su poslali suniti iz cijelog svijeta američkom narodu... (To je) prijetnja svim Amerikancima u slučaju američkog napada na Irak", navodi se u poruci.

Među stotinama poruka potpore, jedan korisnik je napisao da "kao što je naš mučenik Osama bin Laden rekao, ne treba se ni s kim savjetovati o ubijanju Amerikanaca".

"Američka intervencija u poslove Islamske države u Iraku i na Levantu znači da je američki nevjernik meta napada svetih ratnika posvuda", napisao je drugi korisnik.

Militanti su u srijedu napali jednu od najvećih zračnih baza u Iraku u vrijeme dolaska prvih američkih timova koji će procijeniti iračke snage sigurnosti i odlučiti kako im pomoći u borbi protiv rastuće sunitske pobune.

Prvi američki vojnici stigli su u srijedu u Irak i počeli sa svojim aktivnostima, objavio je Pentagon. Polovica od 300 specijalaca koje je obećao poslati američki predsjednik Barack Obama nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama bojišta, prenosi BBC.

Obamina administracija isticala je da američki vojnici neće sudjelovati u borbama, nego savjetovati Iračane i pružiti im obavještajne podatke.

Dva tjedna napredovanja militanata u Iraku zaprijetila su raspadom zemlje dvije i pol godine nakon povlačenja američkih vojnika.

Irački premijer Nuri al-Maliki rekao je u srijedu kako želi da se u roku tjedan dana sastane parlament na sjednici koja bi označila početak osnivanja nove vlade.

"Sudjelovat ćemo na prvoj sjednici parlamenta u skladu s ustavnim načelima, poštujući poziv šijitskog klerika Marjaiye i zbog lojalnosti našem narodu", rekao je Maliki u televizijskom obraćanju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu pred parlamentom da iračka vlada proteklih godina nije zastupala interese svih iračkih skupina i da ju se mora prisiliti da to počne činiti.

"Potrebna nam je vlada koja zastupa sve dijelove stanovništva", istaknula je Merkel. "To se godinama nije događalo i stoga treba pojačati pritisak", dodala je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene