Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubili najmanje jednu osobu

Sirijske snage pucale na prosvjednike u Damasku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske snage pucale su u subotu iz vatrenog oružja na prosvjednike protiv predsjednika Bašara al-Assada u glavnom gradu Damasku, ubivši najmanje jednu osobu, objavili su oporbeni aktivisti.

Pucanjava je izbila na pogrebu troje mladih ubijenih prethodnog dana tijekom jednog od najvećih prosvjeda u Damasku protiv Asada. Oporbeni Savez za koordinaciju sirijske revolucije prenosi da je kod groblja ubijen jedan, a ranjeno četvoro civila. Očevici prenose i da je puno uhićenih.

Više od 30.000 ljudi izašlo je na ulice u četvrti Meze, blizu sjedišta vojne obavještajne službe i vladajuće stranke, nakon pogreba jednog od civila ubijenih u petak. Još ih je nekoliko tisuća posvjedovalo u četvrti Duma, gdje je pokopano drugo dvoje ubijenih.

Asad je nemire koji potresaju Siriju opisao kao urotu kojoj je cilj podjela zemlje. "Sirija je suočena s pokušajem podjele i utjecaja na njezin geopolitički položaj, kao i na povijesnu ulogu u regiji", rekao je Asad nakon razgovora sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Zhaijem Junom, prenosi državna televizija.

Zhai je rekao da Kina podupire Asadov prijedlog održavanja referenduma 26. veljače, nakon kojega bi uslijedili višestranački izbori, ali je pozvao i na prestanak nasilja u zemlji. Zapad i sirijska oporba odbacili su plan kao obmanu. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene