Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuju Islamsku državu

Sirijske islamističke skupine odbacuju 'kalifat': 'Uvjeti za osnivanje kalifata nisu ispunjeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke islamističke skupine u Siriji odbacile su u utorak "kalifat" koji je nedavno proglasila sve snažnija suparnička radikalna grupacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Devet skupina, među kojima su borci i vjerski dužnosnici, odbacile su proglas Islamske države, organizacije koja se odmetnula od al Kaide i svog čelnika u nedjelju proglasila vođom svih muslimana u svijetu, nakon vojnih ispjeha u susjednom Iraku.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Američka zračna baza Ain al-Asad Napetosti na Bliskom istoku Više raketa i projektila ispaljeno na američku zračnu bazu u Iraku: Ima ranjenih

SAD pojačava svoju vojnu nazočnost u Iraku

Ta organizacija, ranije poznata kao Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) zauzela je velika područja na istoku Sirije i zapadu Iraka, ali se u Siriji još uvijek bori sa suparničkim islamističkim borcima.

'Uvjeti za osnivanje kalifata u ovom trenutku nisu ispunjeni, osobito u pogledu državnih organizacija', stoji u priopćenju devet skupina koje pozivaju muslimane da ne prihvate Islamsku državu, a među kojima je koalicija Islamska fronta i vrhovno tijelo sirijskih vjerskih uglednika u progonstvu, dok se tek treba očitovati Fronta Nusra, službeni sirijski ogranak al Kaide.

Irak u kaosu: 2.000 mrtvih u samo lipnju!

U međusobnim borbama naoružanih skupina koje se bore protiv sirijhskog predsjednika Bašara al-Asada ove je godine poginulo 7,000 ljudi, pokazuju podaci Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Islamska država, koja se uglavnom oslanja na strane borce, zauzela je goleme predjele Iraka, uključujući drugi najveći grad Mosul i napreduje prema Bagdadu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene