Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirijska vojska je u subotu prekinula opsadu skupine Islamske države (IS) nad vladinim sektorom na jugu grada Deir al-Zora, ušavši na vojni aerodrom koji je gotovo tri godine bio pod opsadom džihadista.


Usto je koalicija arapskih i kurdskih boraca u subotu počela ofenzivu kako bi ekstremističku organizaciju potisnula s područja koja kontrolira na istoku naftom bogate pokrajine Deir al-Zora, na granici s Irakom. "Postrojbe sirijske vojske u suradnji sa savezničkim snagama probile su opsadu vojnog aerodroma" i obližnjih četvrti na jugu grada, izvijestila je službena agencija Sana.

Vezani članci Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Potvrđena smrt najbližeg Bagdadijevog suradnika: Ubijen glasnogovornik Islamske države Donald Trump i Tayyip Erdogan (Foto: AFP) SAD spreman uvesti oštre sankcije Turskoj zbog invazije na Siriju

U utorak su režimske snage prekinule opsadu prve vladine enklave na zapadu grada koje je oko 60 posto još u rukama džihadista. "Probojem opsade vojnog aerodroma snage režima su taj sektor povezale s vladinim četvrtima na zapadu Deir al-Zora", rekao je za AFP ravnatelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

Mogući gubitak pokrajine Deir al-Zora bit će kraj prisutnosti IS-a u Siriji koji već brani položaje u svojoj "prijestolnici" Raki pred ofenzivom koalicije arapskih i kurdskih boraca koje podupire Washington. U sirijskom sukobu koji je izbio 2011. nakon krvava gušenja mirnih prosvjeda u kojima su se tražile reforme, poginulo je više od 330.000 ljudi, a milijuni su izbjegli. (Hina)