Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadnaravna hrabrost

U iranskim zatvorima brutalno siluju žene: Djevojka se tresla, curila joj je krv, a policija je tvrdila da pati od probavnih problema

Armita Abbasi
Armita Abbasi Foto: Platforma X
Sve je više dokaza da iranska policija koristi brutalna silovanja kao kaznu za prosvjednike u zatvorima. Jedan takav slučaj posebno je potresao svijet - riječ je o hrabroj 20-godišnjakinji Armiti Abbasi.

Otkako su zemlju počeli tresti prosvjedi, Iran je gotovo u potpunosti zabranio pristup novinarima sa Zapada. Medijima je zato teško provjeriti istinitost stravičnih optužbi korisnika društvenih mreža na račun režima. Ipak, vijesti o opetovanim silovanjima koja se šire iz zemlje nažalost se pokazuju istinitima.

Na granici s Irakom o tome svjedoče oni koji su uspjeli pobjeći iz zemlje. Jedna je djevojka za CNN ispričala kako su svi oblici seksualnih zlostavljanja u zatvorima postali uobičajena praksa. "Našli bi lijepu djevojku koja im se sviđa i odveli je u drugu prostoriju. Tamo bi je silovali," ispričala je.

Svjedočila je sceni u kojoj je maloljetni brat jedne djevojke zahtijevao da ga puste u sobu gdje su ispitivali njegovu sestru. Policajci su ga isprebijali pendrecima, nastavili su ga tući dok je ležao na podu, a iz susjedne prostorije čuli su se krici njegove sestre. Osim žena policajci su silovali i dječake, a neke su i snimali kako bi spriječili da o tome kasnije progovore. Ona je doživjela istu sudbinu, ali uspjela je pobjeći. Nisu sve bili te sreće.

Pročitajte i ovo Dio ubijenih maloljetnika u Iranu Jezivi zločini Najmanje 50 djece prosječne dobi 15 godina ubijeno u Iranu: U zatvorima ih svećenici i psiholozi "preodgajaju" i tjeraju na teške lijekove

Jezivi slučaj Armite Abbasi

Unatoč strahu, potreseni jezivim svjedočanstvom, liječnici iz grada Karaja progovorili su o slučaju Armite Abbasi. Ona je živjela uobičajenim životom 20-godšnjakinje do trenutka kada je vjerska policija ubila Mashu Amini. Profil na TikToku koji je dotad koristila za objavljivanje svojih mačaka postao je mjesto snažne političke kritike.

Za razliku od većine disidenata, nije se skrivala iza internetskog pseudonima, pa je uhićena nekih mjesec dana nakon početka prosvjeda. U policijskom izvješću stoji da je jedna od vođa pobune te da je u njezinu stanu pronađeno 10 Molotovljevih koktela.

Nitko nije znao gdje je Abbasi dok 17. listopada nije hitno prevezena u lokalnu bolnicu. Glava joj je bila obrijana, tresla se, a medicinsko osoblje koje je bilo prisutno kad je dovedena, progovorilo je o užasu koji su osjetili kada su na njoj pronašli tragove brutalnog silovanja.

"Probavne smetnje"

"Kada je prvi put došla, policajci su rekli da ima krvarenje iz rektuma... zbog opetovanog silovanja. Zahtijevali su da napišemo kako je silovana prije uhićenja. Nakon što je istina postala očigledna, promijenili su cijeli scenariji", napisao je jedan liječnik. Potvrđeno je da su iste ili slične poruke na društvenim mrežama poslala četiri od pet zaposlenika bolnice prisutnih te večeri.

Pročitajte i ovo Ilustracija - iranski dronovi Zabrinjavajuće Analiza iranskih dronova u rukama Rusa šokirala stručnjake: Kako Teheranu to uspijeva?

U naknadnom izvještaju vlasti su napisale da je Abbasi liječena zbog probavnih smetnji. Sve to nije u skladu s riječima liječnika, koji su rekli da je djevojka odvedena na ginekološki i psihijatrijski pregled. U trenutku kada su njezini roditelji došli da je vide, odvedena je na stražnji izlaz. Trenutačno se nalazi u zloglasnom zatvoru Fardis.

"Ne pokušavam širiti strah i užas," napisao je jedan liječnik iz bolnice na društvenim mrežama, "ali ovo je istina. Zločin se događa i ja ne mogu šutjeti."

Žene vode prosvjede i snose najveću kaznu

Iako su prosvjedi dosad zadobili širi antirežimski karakter, započeli su kao zahtjev za većim slobodama žena. Upravo žene tako plaćaju i najvišu cijenu. Manji dio vlasti bio im je spreman i ustupiti neka prava, ali su ih brzo nadjačali glasovi koji tvrde da je tek riječ o malobrojnim "zapadnim pijunima" i "raspuštenicama" koje se žele "skidati gole". 

Djevojka koja je uspjela pobjeći u Irak kaže kako se roditelje upozorava da ne puštaju svoje kćeri da napuštaju kuće. Činjenica da i dalje viđamo njihove slike i snimke kako pale hidžab dok marširaju ulicama navodi nas da preispitamo značenje riječi hrabrost.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene