Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće

Analiza iranskih dronova u rukama Rusa šokirala stručnjake: Kako Teheranu to uspijeva?

Ilustracija - iranski dronovi
Ilustracija - iranski dronovi Foto: Afp
Val ruskih napada iranskim dronovima pokazuje kako sankcije nisu uspjele zaustaviti Teheran u izgradnji vojske bespilotnih letjelica koje predstavljaju prijetnju Zapadu, a napravljene su većinom od dijelova proizvedenih na Zapadu.

Iako Iran negira naoružavanje ruske vojske iz svojeg arsenala, obaranjem više dronova pokazalo se kako je velik broj napada na stratešku infrastrukturu u Ukrajini izveden upravo njihovim dronovima, koji su, kako pokazuju nova istraživanja nevladinih organizacija, napravljeni od dijelova iz SAD-a, Europe i Japana.

U Izvješću koje je dobio The Wall Street Journal stoji kako su 50 posto od ukupno 200 tehničkih komponenti drona koji sije strah po Ukrajini proizvele tvrtke iz SAD-a, a trećinu one sa sjedištem u Japanu. Dron je pregledala Neovisna antikorupcijska komisija sa sjedištem u Kijevu.

Dijelovi iz Njemačke, SAD-a, Izraela...

Sankcije nametnute Iranu zbog nuklearnog programa osmišljene su upravo kako bi ih se spriječilo da koriste tehničku stručnost Zapada te kako bi ih odsjekle od međunarodnog financiranja i trgovine potrebne za razvoj vojske, uključujući bespilotne letjelice.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Teheranu - 1 U METROU FOTO/VIDEO Dramatični prizori iz Teherana: Policija pucala po ljudima i mlatila žene pendrekom

Ukrajina je uspjela hakirati jedan od dronova i natjerati ga da sleti bez oštećenja. U njemu su pronađeni servomotori koje je izradila japanska tvrtka Tonegawa-Seiko. Velik broj ostalih dijelova proizvela su dva najveća proizvođača čipova - Infineon Technologies AG u njemačkom vlasništvu i Microchip Technology sa sjedištem u Arizoni. Teleskopska infracrvena leća visoke rezolucije identična je modelu izraelske tvrtke Ophir Optronics Solutions, stoji u izvješću.

Ilustracija - iranski dronovi Reakcija na napad dronovima na Kijev (Foto: Afp)

Kako Iran nabavlja dijelove?

Osnivač i izvršni direktor Sierra-Olympic Technologies, tvrtke sa sjedištem u Oregonu, Chris Johnston, rekao je kako je čak i za samog proizvođača dijelova teško utvrditi njihovo podrijetlo. Nakon pregleda fotografija kamere za koju u izvješću piše da je proizvedena u njegovoj kompaniji, kaže da su neki dijelovi isti, ali su drugi drugačiji, čime sugerira da nije proizvedena kod njih.

Pročitajte i ovo Ilustracija INCIDENT U POLJSKOJ Zloglasni članak dosad je aktiviran samo jednom: Hoće li se to promijeniti i znate li što znače članci 4. i 5. NATO-ova ugovora?

Jedan od načina kako je Iran mogao nabaviti sporne dijelove je obaranjem američkih dronova u Afganistanu ili Iraku. Također se upozorava da nisu sve zemlje uvele sankcije.

Poteškoće u sprječavanju isporuke Irana izaziva i kršenje zakona, koje je teško spriječiti. Neki dijelovi nisu obuhvaćeni sankcijama, pa se mogu nabaviti preko interneta, a neke Teheranu prodaju zemlje posrednice.

Američko ministarstvo financija sankcioniralo je u utorak nekoliko tvrtki i pojedinaca iz Irana, Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata za koje smatraju da su odgovorni za proizvodnju i prijenos iranskih dronova kojima se Rusija koristi u Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene