Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezivi zločini

Najmanje 50 djece prosječne dobi 15 godina ubijeno u Iranu: U zatvorima ih svećenici i psiholozi "preodgajaju" i tjeraju na teške lijekove

Dio ubijenih maloljetnika u Iranu
Dio ubijenih maloljetnika u Iranu Foto: Amnesty International
Najmanje 50 djece je ubijeno u prosvjedima u Iranu, a još stotine su pritvorene. U zatvorima im se teško krše ljudska prava, a međunarodna zajednica ne čini puno da im pomogne, upozoravaju aktivisti.

Stotine maloljetnika u Iranu su pretučene i privedene zbog sudjelovanja na prosvjedima koji pozivaju na političke promjene i veće slobode građana, a najamnje 50 ih je ubijeno. Iranski odvjetnici i aktivisti za ljudska prava kažu da je prosječna dob prosvjednika 15 godina.

Dio ubijenih maloljetnika u Iranu Prosvjed u Iranu (Foto: Afp)

Otkako su prosvjedi započeli, tj. od brutalnog ubojstva 22-godišnje Mashe Amini od strane polcije, 14.000 ljudi je uhićeno. UN procjenjuje da je među njima između 500 i 1000 maloljetnika, prenosi NY Times.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Iranu zbog smrti Mahse Amini Potpuni kaos trese državu, gore policijske postaje, protiv naroda se koristi sila: "Umrijet ćemo, ali vratit ćemo Iran!"

U ustanovama za pritvor maloljetnika djeca su prisiljena proći bihevioralnu terapiju pod nadzorom svećenika i psihologa koji djeci govore da su počinili grijehe i da moraju prihvatiti svoju kaznu. Odvjetnici tvrde i da su neki morali prisilno uzimati psihijatrjske lijekove, ako su odbijali bihevioralnu terapiju. Nije poznato koliko ih je u zatvorima za odrasle gdje su uvjeti još gori.

Pročitajte i ovo Požar u teheranskom zatvoru - 1 Prosvjedi diljem Irana FOTO Najmanje četvero mrtvih i više od 60 ozlijeđenih u požaru u ozloglašenom zatvoru

"Ono što čini ove prosvjede drugačijima je to što su djeca prisutna na značajno vidljiviji način, pokazujući hrabru odlučnost da prkose establišmentu i zatraže bolju budućnost za sebe", rekla je Diana Eltahawy iz Amnesty Internationala. Vlast se boji njihove nesutrašivosti i zato koriste sve alate represije koji su joj na raspolaganju, pojasnila je.

Dio ubijenih maloljetnika u Iranu Požar u teheranskom zatvoru - 4 (Foto: Afp)

Organizacija je donijela i rezultate prvih istraživanja - dio djece ubijen je tako što su policajci pucali direktno u njih, dio nakon brutalnog prebijanja. Vlasti nisu učinile ništa da kazne osobe odgovorne za ove i slične nezakonite radnje koje uključuju mučenja i zatvaranje bez dokaza. 

"Da je međunarodna zajednica osoba, kako bi pogledala u oči ovoj djeci i njihovim roditeljima? Spustila bi glavu od srama zbog svoje pasivnosti spram sveprisutne nekažnjivosti koju uživaju iranske vlasti za svoje sustavne zločine i teška kršenja ljudskih prava," rekla je Heba Morayef, regionalna direktorica Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene