Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić u srijedu je, u intervjuu beogradskom radiju B92, izjavio da ne želi posjetiti Beograd jer odande još nije stigla isprika za genocid.


Za njegov posjet Beogradu ne bi bilo dovoljno da Srbija uhiti i izruči haaškog optuženika Ratka Mladića jer je to normalna obaveza Haaškog suda koja je trebala davno biti ispunjena, rekao je Silajdžić. On ne želi doći u Beograd jer odande nije čuo ispriku za genocid, a ocijenio je da posjet Srebrenici srbijanskog predsjednika Borisa Tadića 2005. i tadašnja Tadićeva isprika nisu dovoljni. To je, kako je rekao, dobar korak, ali nedovoljan jer je Tadić tada rekao da su zločini činjeni na obje strane. Postojanje agresora i žrtve, ubojice i ubijenog, po Silajdžićevim se riječima ne smije relativizirati.

Vezani članci Dalija Orešković traži ispriku od Gordana Jandrokovića - 2 Orešković traži ispriku od Jandrokovića jer je oporbu nazvao podkapacitiranom, on poručuje: "Siguran sam da se većina iz oporbe nije u tome prepoznala" Slika nije dostupna 'Hrvatska se treba ispričati za genocid u II. svjetskom ratu'

'Moramo početi od činjenice da mi ne možemo prijeći preko toga kao da ništa nije bilo. To nije ljudski. Mi moramo reći šta je tko učinio i reći tko je odgovoran. Do tada nikad neće biti iskrenih odnosa. Mi možemo surađivati, ali guramo pod tepih nešto što neće ostati mirno', istaknuo je.

'Nakon raspada Jugoslavije svi smo reducirani i to moramo nadomjestiti suradnjom'

Silajdžić je kazao kako mu često kažu kako treba oprostiti, ali da nije čuo nikoga da kaže 'oprostite nam, ovo je činjeno u naše ime, mi nemamo veze s tim'. Opisavši ponašanje Srbije prema BiH arogantnim, Silajdžić je kazao kako već za dvojicu predloženih veleposlanika BiH nije stigao nikakav odgovor iz Srbije, te dodao kako neće biti predložen treći jer je očito da Srbija ne želi veleposlanika BiH u Beogradu, već da želi održavati veze na razini otpravnika poslova.

Nitko u susjedstvu, kako je rekao, nije dovoljno velik da bude arogantan prema drugome, svi su otprilike 'u istom čamcu' i trebaju se truditi raditi skupa i na taj način poboljšati svoj položaj na međunarodnoj sceni.

'Mi smo svi reducirani nakon raspada Jugoslavije, ograničeni u svemu, to bismo trebali nadomjestiti nekom suradnjom koja treba biti iskrena. Ovdje nema iskrene suradnje i odnosa i sve dotle dok ne raščistimo ove račune koji su jako bitni na simboličnoj razini, sve dotle neće biti iskrene suradnje i bit će onako kako je sada', zaključio je Silajdžić. (Hina)