Pomicanja sata možda više neće biti (Foto: AFP)
Pomicanja sata možda više neće biti (Foto: AFP)

Ministri prometa zemalja članica Europske unije odlučili su odgoditi ukidanje sezonskog pomicanja sata do 2021. godine, dok je Europska komisija predlagala da sljedeća godina bude posljednja u kojoj se pomiču kazaljke dva puta godišnje, izjavio je hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


"Podržali smo prijedlog austrijskog predsjedništva EU-a i do 2021. godine neće biti konačne odluke", izjavio je ministar Butković, koji u Bruxellesu sudjeluje na dvodnevnom sastanku Vijeća za promet, telekomunikacije i energiju.

Vezani članci Sunčan dan/Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Bablje ljeto kakvog dugo nije bilo: Uživajte u suncu, temperature se penju i do 26 stupnjeva Pomicanje sata (Foto: Getty Images) I vas se pita za mišljenje: Rok za sudjelovanje u anketi o pomicanju sata u EU-u sve je bliži

Europska komisija je predložila 12. rujna 2018. ukidanje polugodišnjeg ukidanja pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a zemljama članicama prepušteno je da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od srpnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki.

"Podržali smo načelan stav da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, iako u Hrvatskoj još nemamo stav hoćemo li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena. Moramo provesti javnu raspravu, uključiti turisitički i prometni sektor, razgovarati o tome na razini vlade i onda vidjeti što je najbolje", rekao je Butković.

Godinu i pol dana prije 1. travnja 2021. godine, to jest do 1. listopada 2019. zemlje članice trebaju donijeti odluku hoće li uzeti zimsko ili ljetno računanje vremena za stalno. (Hina)

Oni su par u koji baš svi gledaju: Između njih je 20 godina razlike, ali to im nikad nije predstavljalo problem

 

Bez odlaska u minus: Savjeti za upravljanje budžetom kućanstva