Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cilj vježbe je 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'.


Gotovo šest stotina američkih vojnika uz tenkove i druga vozila stići će za vikend na vojnu vježbu u Poljskoj i baltičkim državama, objavilo je u petak poljsko ministarstvo obrane.

Vezani članci Prosvjedi u Poljskoj - 2 Poljaci prosvjeduju protiv zabrane pobačaja, okupljaju se pred crkvama: "Katolkinje također trebaju pravo na pobačaj" Slika nije dostupna 'ANAKONDA' Najveća vojna vježba u istočnoj Europi nakon pada komunizma

Američki vojnici zamijenit će lakše naoružane padobrance i sudjelovat će u rotacijskoj vježbi kojom se kani pokazati američka bliskost s NATO-ovim istočnim državama, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo kaže kako je cilj vježbe 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'.

'Amerikanci se obučavaju za razmještaj snaga i za suradnju sa saveznicima', rekao je Artur Golawski, glasnogovornik poljskih oružanih snaga.

12.000 vojnika u 'Anakondi', stižu i Amerikanci

Poljska, Latvija, Litva i Estonija oslobodile su se sovjetskog utjecaja početkom devedesetih, a poslije su ušle i u NATO i u Europsku uniju.

Tri baltičke zemlje Sovjetski je Savez anektirao 1940., a u Poljskoj su sovjetske snage bile stacionirane sve do ranih devedesetih.

Po riječima glasnogovornika Golawskoga, od ukupno šesto vojnika, njih dvjesto stiže u Poljsku i sa sobom dovozi 12 tenkova Abrams, osam oklopnih vozila pješaštva M2 Bradley te više desetaka pomoćnih vozila.

U Europskoj uniji Poljska je jedan od najglasnijih kritičara ruskog ponašanja u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook