Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna vježba

Šesto američkih vojnika s tenkovima stiže u Poljsku i na Baltik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cilj vježbe je 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'.

Gotovo šest stotina američkih vojnika uz tenkove i druga vozila stići će za vikend na vojnu vježbu u Poljskoj i baltičkim državama, objavilo je u petak poljsko ministarstvo obrane.

Pročitajte i ovo Vojska i strah - 5 Hrvatski vojnici u misiji Situacija je napeta - ratuje se na sve strane. Ministar poručuje: "Ovako nije bilo od 2. svjetskog rata, trebamo biti spremni" Slika nije dostupna ZBOG RUSKOG PONAŠANJA NATO UVODI VELIKE PROMJENE 4.000 vojnika stiže u baltičke zemlje i Poljsku

Američki vojnici zamijenit će lakše naoružane padobrance i sudjelovat će u rotacijskoj vježbi kojom se kani pokazati američka bliskost s NATO-ovim istočnim državama, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo kaže kako je cilj vježbe 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'.

'Amerikanci se obučavaju za razmještaj snaga i za suradnju sa saveznicima', rekao je Artur Golawski, glasnogovornik poljskih oružanih snaga.

12.000 vojnika u 'Anakondi', stižu i Amerikanci

Poljska, Latvija, Litva i Estonija oslobodile su se sovjetskog utjecaja početkom devedesetih, a poslije su ušle i u NATO i u Europsku uniju.

Tri baltičke zemlje Sovjetski je Savez anektirao 1940., a u Poljskoj su sovjetske snage bile stacionirane sve do ranih devedesetih.

Po riječima glasnogovornika Golawskoga, od ukupno šesto vojnika, njih dvjesto stiže u Poljsku i sa sobom dovozi 12 tenkova Abrams, osam oklopnih vozila pješaštva M2 Bradley te više desetaka pomoćnih vozila.

U Europskoj uniji Poljska je jedan od najglasnijih kritičara ruskog ponašanja u Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene