Čelnik SRS-a Vojislav Šešelj zapalio je zastavu Hrvatske ispred Palače pravde u Beogradu.


Ispred Palače pravde su se okupile pristaše SRS, kojima je Šešelj održao govor, a prisutne su i veoma jake policijske snage, prenosi B92.

Vezani članci Postrojbe specijalnih specijalne policije Kosova na Jarinju, graničnom prijelazu s Kosovom - 3 Rastu napetosti: Kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i blokiraju promet Uređaj za praćenje, ilustracija Kriminalac iz Srbije sedam godina trebao biti u kućnom pritvoru, a išao gdje je htio: Plaćao mito djelatniku ministarstva

Šešelj je taj čin nazvao odgovorom hrvatskim državnim dužnosnicima koji ga, kako je naveo, već mjesec dana napadaju kao da su "udareni topuzom u glavu".

Ministar Matić: 'Idi bre pa se leči'

"Upućujem poruku Hrvatskoj ustaškoj državi", rekao je Šešelj i spalio zastavu pred novinarima, kojima je davao izjavu i nekoliko stotina pristaša, koji su ga tom prilikom bodrili.

'Zločinac koristi govor mržnje'

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova srbijanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb, priopćeno je u srijedu iz MVEP-a u povodu izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

"Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", navodi se u priopćenju ministarstva.

"U takvim okolnostima svi političari imaju zadaću smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je i jedan od preduvjeta za uspjeh Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji", ističe se u priopćenju.

MVEP naglašava kako, u tom kontekstu, današnje izjave visokog srbijanskog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina "smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim".

Srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je u srijedu hrvatskog premijera Zorana Milanović da "ne govori protiv Srbije" nego da "prevlada svoju taštinu" i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji. Milanović je u utorak, komentirajući zahtjev za Šešeljevim povratkom u Haag, rekao da njegovo izručenje neće destabilizirati ni Hrvatsku ni regiju te da će njime Srbija pokazati je li prava demokratska država.

"Dođite kod nas, upoznajte 250.000 protjeranih u Oluji", rekao je Vulin novinarima u Jabuci kod Pančeva, zatraživši da Milanović "objasni protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga", već da su "bježali pred jamom" i "bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom" kojeg, kako je rekao, Milanović naziva "anđelom".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook