Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD

Senat odbacio plan sanacije autoindustrije s 14 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat u četvrtak je odbacio plan sanacije domaće automobilske industrije vrijedan 14 milijardi dolara, okončavši time kongresne napore da se pomogne General Motorsu i Chrysleru, koji bi početkom iduće mogli ostati bez gotovine.

'Strah me sutra pogledati na Wall Street. To neće biti ugodan prizor"'izjavio je čelnik demokratske većine Harry Reid.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna odluka Senat odobrio milijarde pomoći Ukrajini i Izraelu, a glavna je tema bio i Trump Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Pregovori se nastavljaju Ništa od dogovora u Senatu: Propao prijedlog o granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu

Prijedlog zakona o 14 milijardi dolara državnog zajma automobilskoj industriji, koji je u srijedu prihvaćen u Predstavničkom domu Kongresa, srušen je u Senatu na proceduralnom glasovanju o prekidu rasprave, kada nije dobio potrebnih 60 glasova. Za prekid rasprave o zakonu glasovala su 52 senatora, a 35 je bilo protiv.

Prethodno su pregovori propali, jer sindikat radnika u automobilskoj industriji - United Auto Workers, nije pristao na republikanske zahtjeve za smanjivanje plaća i njihovo izjednačavanje s plaćama japanskih proizvođača automobila.

Čelnik senatske većine Reid rekao je kako se nada da će predsjednik George W. Bush moći pružiti pomoć proizvođačima automobila iz fonda od 700 milijardi dolara za sanaciju Wall Streeta.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je da će 'administracija razmotriti svoje opcije nakon sloma u Kongresu'.

'Razočaravajuće je da Kongres noćas nije uspio djelovati', navodi se u priopćenju koje je objavila Bijela kuća. 'Mislimo da zakonska mjera koju smo usuglasili pruža mogućnost da se koriste fondovi koji su već odobreni proizvođačima automobila i daje najbolje izglede da se izbjegne stečaj a sredstva poreznim obveznika daju tvrtkama čiji su dioničari spremni na teške odluke kako bi one bile održive", ističe se u priopćenju.

General Motors je u priopćenju naveo kako je 'duboko razočaran da se sporazum nije noćas mogao postići u Senatu, unatoč naporima obiju stranaka'. Tvrtka je najavila nastavak napora na restrukturiranju i pribavi sredstava s kojima bi prebrodila sadašnju gospodarsku krizu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene