Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ostvarena najgora noćna mora"

Otkriveno tko je Trumpu odao povjerljive informacije, iako je bio upozoren da to ne čini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster rekao je u utorak da američki predsjednik Donald Trump nije rekao ništa neprimjereno niti je ugrozio nacionalnu sigurnost prilikom susreta s visokim ruskim dužnosnicima prošli tjedan u Bijeloj kući.

"Stojim pri svojoj izjavi koju sam dao jučer", rekao je McMaster na brifingu u Bijeloj kući. "Želim reći da je premisa tog članka (Washington Posta) pogrešna, da predsjednik ni u kojem slučaju nije rekao ništa neprimjereno niti je razgovor rezultirao bilo kakvim ugrožavanjem nacionalne sigurnosti."

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

General je također istaknuo da Trump nije kompromitirao ni jedan obavještajni izvor niti metode.

Nije želio reći je li Trump otkrio povjerljive informacije, ali je naglasio da ga ne zabrinjava da će taj razgovor potaknuti izvor da prestane slati obavještajne podatke nakon što je Trump navodno razmijenio povjerljive podatke s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

"Ono o čemu je razgovarao bilo je posve primjereno tom razgovoru i u skladu s razmjenom informacija s bilo kojim partnerima s kojima surađuje", rekao je.

Republikanski senator John McCain ne misli tako i optužuje Trumpa da je Lavrovu dao tajne informacije o Islamskoj državi.

"Informacije po kojima je predsjednik podijelio osjetljive obavještajne informacije s ruskim dužnosnicima jako su zabrinjavajuće", rekao je u utorak.

"Informacije po kojima su ti podaci dobiveni od jednog saveznika SAD-a i dani bez njegova znanja šalju zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima i partnerima u svijetu i mogle bi ih odvratiti od razmjene podataka s nama u budućnosti", upozorio je.

Izrazio je žaljenje što je Trump to učinio umjesto da se "bavi agresivnim ponašanjem Rusije", navodeći kao primjer rusko miješanje u razne izbore, invaziju na Ukrajinu i Krim i "pokolj nedužnih civila u Siriji."

Washington Post izvijestio je da su ruski ministar i veleposlanik u Ovalnom uredu prošli četvrtak dobili povjerljive informacije o operaciji Islamske države koja je u pripremi.

Chuck Scumer, vođa demokratske oporbe u Senatu, zatražio je zbog toga da se transkript sastanka preda na uvid kongresnim odborima za nadzor obavještajne zajednice.

Trump je u utorak na Twitteru poručio da kao predsjednik ima pravo razmjenjivati obavještajne podatke.

Izrael otkrio informacije Trumpu

Izvor povjerljivih informacija koje je Trump otkrio Rusima navodno je bio Izrael, piše New York Times. Izrael su američki obavještajci prije toga upozorili da informacije ne dijeli s Trumpom zbog straha kako bi ih on mogao odati Rusiji.

Kako javlja BuzzFeed, izraelski obavještajci Trumpu su odali informacije kako ISIS planira prokijumčariti laptop-bombe u avione.

Američki dužnosnici svoje su izraelske kolege uoči Trumpove inauguracije obavijestili da ruski predsjednik Putin ima „prednost“ nad Trumpom, tvrdi izraelski novinar Ronen Bergman.

„Amerikanci su implicirali kako njihovi izraelske kolege moraju biti oprezni prilikom prenošenja obavještajnih podataka Bijeloj kući. Amerikanci su predložili da Izrael mora izbjegavati odavanje osjetljivih informacija dužnosnicima dok se ne dokaže da Trump nije povezan s Rusima u strahu kako informacije ne bi došle do Irana“, tvrdi Bergman.

Izraelski ambasador u SAD-u Ron Dermer izjavio je kako "Izrael ima puno povjerenje kad je riječ o dijeljenju obavještajnih informacija sa SAD-om".

Pojedini izraelski dužnosnici za BuzzFeed su izjavili kako je Trumpovo odavanje podataka njihova "najgora noćna mora".

"Ne bih vjerovao partneru koji odaje informacije prije no što se konzultira s nama", kazao je anonimni dužnosnik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene